Siyasi hükümlülere görüş yasağı

Adalet Bakanlığı, siyasi tutuklu ve hükümlülerin ikinci bir emre kadar avukatları ile görüşmesini yasakladı.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Adalet Bakanlığı, siyasi tutuklu ve hükümlülerin ikinci bir emre kadar avukatları ile görüşmesini yasakladı.

Yasak, Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) avukatlarının Bursa E Tipi Kapalı cezaevinde  bulunan müvekkilleri ile görüşmek istemeleri üzerine ortaya çıktı. Duruma itiraz eden avukatlara "Adalet Bakanlığı tarafından ikinci bir emre kadar tutuklu ve hükümlü ziyareti yasaklanmıştır" cevabı verildi.

Avukatların yazılı emri görmek istemesi talebine, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'nde (UYAP) sorun yaşandığı ve kimseye sunamayacaklarını cevabını veren cezaevi yönetimi, "savcının sözlü talimatını uyguladıklarını" beyan etti.

Avukatların verdiği bilgiye göre bazı siyasi tutuklu ve hükümlülerin telefonla görüş hakkının da ‘telefonların bozuk olduğu’ gerekçesiyle engellendiği kaydedildi.

TUHAD-FED yazılı açıklama yaptı

TUHAD-FED avukatlarının yaptığı yazılı açıklamada, “15 Temmuz’da yaşanan olaylar gerekçe gösterilerek tüm siyasi ve diğer tutsaklara yönelik süresini bilmediğimiz, ‘İkinci emre kadar’ gibi hukuka ve kanuna aykırı ibare ile görüş yasağının biz hukukçular tarafından kabul edilmesi mümkün değildir. Cezaevlerinde son süreçte yaşanan hak ihlallerinin arttığı ve tutuklu müvekkillerin savunma hakları dikkate alındığında cezaevlerine yönelik bu uygulama derhal kaldırılmalıdır” denildi.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında