Dink davası: 4 müfettiş İçişleri'ndeki tasfiyeyle görevden uzaklaştırıldı

Dink cinayetiyle ilgili haklarında soruşturma izni verilen eski mülkiye başmüfettişleri Mehmet Ali Özkılınç, Şükrü Yıldız, Mehmet Canoğlu ve Mustafa Üçkuyu, İçişleri Bakanlığı’ndaki tasfiye operasyonuyla görevden uzaklaştırıldı.

Darbe girişimi sonrası başlayan devlet kademesindeki tasfiye sürecinde İçişleri Bakanlığı bünyesindeki 8 bin 777 personel dün görevden uzaklaştırılmıştı. Görevden uzaklaştırılan personel arasında, Dink davası kapsamında haklarında soruşturma açma izni verilen dört müfettiş de bulunuyor. 

Görevden uzaklaştırılan isimlerden Balıkesir Vali Yardımcısı Mustafa Üçkuyu ve Denizli Vali Yardımcısı Mehmet Canoğlu, Dink cinayeti sonrası mülkiye başmüfettişleri olarak bir ‘Araştırma Raporu’ hazırlamış, müfettişler bu raporla Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişlerinin hazırladığı ve kamu görevlilerinin sorumluluğunu ortaya koyan raporu bertaraf etmişti. İki müfettiş hakkında 7 Nisan 2016 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma izni verilmişti.  

Ordu Vali Yardımcısı olarak görev yapan Mehmet Ali Özkılınç hakkında da, Mülkiye Başmüfettişi olduğu dönemde cinayette sorumluluğu bulunan kamu görevlileriyle ilgili hazırlanan ön inceleme ve araştırma raporlarında "Silahlı Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek isteyerek yardım etmek" suçundan iddianame hazırlanmıştı. Özkılınç, Dink cinayetiyle ilgili kamu görevlilerinin yargılandığı ana davada tutuksuz olarak yargılanıyor.  

Dink cinayetiyle ilgili hazırlanan ön inceleme ve araştırma raporlarını düzenlemekle görevli olan dönemin Mülkiye Başmüfettişi Şükrü Yıldız da Dink davası iddianamesine girmiş, tutuksuz olarak yargılanmaktaydı. Mersin Vali Yardımcısı olarak görev yapan Yıldız da dün düzenlenen operasyonla görevden uzaklaştırıldı. 

246 mülki idari amir uzaklaştırıldı 

İçişleri Bakanlığı bünyesinde görevde uzaklaştırılan 8 bin 777 personelde 7 bin 900’ü emniyet görevlisi. 

Görevden uzaklaştırılanlar arasında 1'i il valisi, 29'u merkez valisi olmak üzere 30 vali, 52 mülkiye müfettişi, 16 hukuk müşaviri, 1 genel müdür yardımcısı, 2 daire başkanı, 3 şube müdürü, 2 hukuk işleri müdürü, 92 vali yardımcısı, 47 kaymakam ve 1 kaymakam adayı olmak üzere 246 mülki idare amiri bulunuyor.



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.