Avrupa Konseyi’nden işkence uyarısı

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muzniek, darbe girişimi sonrası bir açıklama yayımladı. Muzniek, açıklamada darbe girişimi kınarken yargıdaki devasa boyuttaki tasfiyenin bağımsız yargı konusunda kaygı yarattığını belirtti. Muzniek, ayrıca darbe şüphelilerine kötü muamele görüntülerinin tedirginlik yarattığını vurguladı.

Muzniek açıklamasında, “Türk halkının bu girişimi açık bir biçimde bertaraf etmesinden ve tüm demokratik politik hareket ve liderlerin bu girişime birlik içinde karşı çıkmasından memnuniyet duyuyorum” ifadelerini kullandı. 

Darbenin faillerinin hukukun gücüyle karşılaşması gerektiğini belirten Muzniek, bununla birlikte Türkiye yargısının beşte birinin tutuklanmış veya açığa alınmış olmasından dolayı endişe duyduğunu belirtti; “Darbe girişiminin ardından bu kadar kısa bir süre içinde tutuklanan veya açığa alınan kamu personeli sayısı, hakkaniyet ve yargı süreci konusunda ciddi şüpheler uyandırıyor” dedi.  

Çeşitli medya organlarında yayınlanan, şüphelilerin maruz kaldığı işkence ve kötü muameleyi gösteren görüntülere de değinen Muzniek, “Bu iddiaların doğruluğunu tespit edemiyor olsam da işkence yasağının istisnası olmayacağını ve bunun Türkiye'nin sıfır tolerans politikasının nihai sınavı olacağını da belirtmek zorundayım”ifadelerini kullandı. Muzniek ayrıca, “toplanan kalabalıkların uyguladığı şiddete ve dini azınlıklar ile mültecilere yönelik nefret söylemine dair haberler beni son derece rahatsız ediyor” diyerek yetkililerin bu eğilimleri açıkça kınaması gerektiğini belirtti. 

Yaşanan girişimin “toplanma özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve sosyal medya da dahil olmak üzere basın özgürlüğünün demokratik bir toplum için ne denli önemli olduğunu kanıtladığına “ da değinen Muzniek, “Umarım Türkiye, bu sarsıcı olayın sebep olduğu zarar ve yaraları bir an önce atlatır” dedi. 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında