Hollanda, zanlının Türkiye'ye iadesini askıya aldı

Hollanda, Türkiye’de yaşanan darbe girişimin ardından bir zanlının geri gönderilmesi talebini askıya aldı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Lahey Mahkemesi, Ankara’dan gelen iade talebini Türkiye’de yaşanan son olaylar sonucunda askıya aldı. 

Konuyla ilgili olarak Mahkeme başkanı, “Türkiye’de adil yargılamanın şüpheli olacağını” belirtti.

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı ise iade talepleri üzerinde artık  daha ayrıntılı çalışılacağını, sanık haklarının ne kadar korunabileceği şüpheli olduğu için Türkiye’nin iade taleplerinin daha sıkı gözden geçirilebileceğini, çeşitli nedenlerle de reddedebileceklerini açıkladı.

‪Adalet Bakanlığı sözcüsü ayrıca, politik suçlar, Türkiye'deki insan hakları ihlalleri ve adil yargılanma sorunu nedeniyle iade dosyalarını savcılığa göndermeme kararı alabileceklerini belirterek, "Bu her zaman böyleydi. Şimdi daha kesin olarak böyle" dedi.

Yargıçtan ‘işbirliğini durduralım’ çağrısı

Hollandalı Yargıç Ronny van de Water ise 15 Temmuz’dan sonra binlerce yargı çalışanının görevden uzaklaştırılmasını gerekçe göstererek Türkiye ile hukuksal işbirliğinin durdurulması çağrısı yaptı.

Bakanlar Kurulu’nun kararıyla 3 ay süreyle ilan edilen OHAL, Mecliste oy çoğunluğuyla kabul edilmiş ve geçtiğimiz Perşembe (dün) yürürlüğe girmişti. OHAL açıklamasının ardından Başbakanlık Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 15. maddesi uyarınca, sözleşmenin bazı maddelerinin askıya alındığını açıklamıştı.

 



Yazar Hakkında