Washington: "Gülen’le ilgili delilleri toplamak ABD’nin sorumluluğu değil"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, "Gülen’le ilgili delilleri toplamanın ABD’nin sorumluluğu olmadığını" belirtti ve ekledi; "karma ekip kuralım."

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında Fetullah Gülen'in iadesi hakkındaki soruları yanıtladı. Gülen’le ilgili delilleri toplamanın ABD’nin sorumluluğu olmadığını belirten Kirby, Washington’ın ekip yollama teklifine de Ankara’dan yanıt gelmediğini ifade etti.

"Önerilerimiz son derece içten"

Kirby, Gülen’in iadesi konusunda Türkiye’nin yolladığı belgelerin incelenmesinin halen sürdüğünü ifade edip şöyle devam etti: “Biz süreç için onlara yardım edecek biçimde bir Türk ekibine burada (Washington) ev sahipliği yapma ya da oraya karma bir ekip gönderme önerisinde bulunduk. Hem Bakan Kerry’nin dün dediği hem de bizim birçok kez dile getirdiğimiz gibi eğer bir iade başvurusu olacaksa bu kanıt bazında olmalı.”

Fethullah Gülen’ın iade edilip edilmeme kararının Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın ortaklaşa gerçekleştireceği çalışmaların ardından sonuçlanacağını belirten Kirby, “Böyle bir zorunluluğumuz olmamasına karşın, talep sürecinde yardım etmeyi önerdik. Türkiye ile ABD arasındaki iade anlaşması kapsamında sorumluluklarımızı göz önünde bulundurduğumuzu göstermek için çok çabalıyoruz ve önerilerimiz de son derece içten” şeklinde konuştu.

"Türkiye'yi anlıyoruz"

Hükümetin gözaltı ve açığa alma hamlelerini ve son olarak ilan edilen OHAL kararını açıkça değerlendirmekten kaçınan Kirby, “Demokratik yollarla seçilen hükümetlerine yönelik bir tehdit vardı. Ve sanırım bu tür bir tehdide ciddi yaklaşmalarını hepimiz anlayabiliriz” dedi.

İncirlik güvencesi

Öte yandan, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter önceki gün, elektrikleri kesilen İncirlik Üssü'ndeki durumun yakın zamanda normale döneceğini söyledi. Carter, Türkiye Savunma Bakanı Fikri Işık ile telefonla görüştüğünü belirterek şöyle konuştu: “Bakan Işık, İncirlik’te durumun kısa sürede normale döneceği konusunda bana güvence verdi. IŞİD’e karşı yürüttüğümüz kampanya bu durumdan etkilenmedi.”

Kategoriler

Güncel Dünya



Yazar Hakkında