Af Örgütü: “Gözaltına alınanlarla ilgili tecavüz, işkence ve kötü muamele delilleri var”

Af Örgütü’nün Londra şubesi, Avrupa Konseyi'ne bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi'nden gözaltı koşullarını incelemek üzere 'acilen' Türkiye'yi ziyaret etmesini istedi.

Uluslararası Af Örgütü, darbe girişimi sonrasında gözaltına alınanların, tecavüz de dahil işkence ve kötü muameleye maruz kaldığına dair yeterli kanıt olduğunu açıkladı. Açıklama, Uluslararası Af Örgütü’nün Londra şubesi tarafından yapıldı. Avrupa Konseyi'ne bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi'nden (CPT), gözaltı koşullarını incelemek üzere 'acilen' Türkiye'yi ziyaret etmesini isteyen Af Örgütü, "Avrupa Konseyi üyesi olarak Türkiye hükümetinin CPT ile işbirliği yapma zorunluluğu var" dedi.

“İşkence, tecavüz , kötü muamele”

15 Temmuz darbe girişiminden sonra  gözaltında alınan kişilerin 48 saate varan sürelerde ayakta tutulduğunu, gözaltındakilere yemek, su ve sağlık hizmeti verilmediğini kaydeden Af Örgütü, güvenlik güçlerinin sözlü tacizde ve tehditte bulunduğunu aktardı. Örgütten yapılan açıklamada, bazı durumlarda tecavüzü de içeren işkencenin de görüldüğü ifade edildi.

Af Örgütü’nün avukatlar, doktorlar ve bir gözaltı merkezi çalışanına dayandırdığı rapora göre, Ankara’da gözaltındakileri temsil eden iki avukat, müvekkillerinin kendilerine 'üst düzey askeri yetkililere tecavüz edildiğini gördüklerini' söylediğini belirtiyor. Üst düzey askerlere diğerlerine kıyasla daha kötü muamele edildiği, işkencenin gözaltındakileri 'konuşturmaya yönelik' olduğu kaydediliyor. Bir kadın avukat, Çağlayan Adliyesi’nin 6. katındaki pencereden kendisini atmaya çalışan bir tutuklu gördüğünü aktarıyor.

Türkiye’den açıklama

AFP’ye konuşan üst düzey bir Türkiyeli yetkili ise iddiaları reddederek insan haklarına saygılı olduklarını savundu. Yetkili, “AB üyesi olmaya çalışan bir ülkenin yasalara saygı duymayacağını düşünmek absürd. Suçlamaları katiyen reddediyor ve insan hakları örgütlerini yaklaşık 250 sivili soğukkanlılıkla öldürenlere karşı alınan yasal tedbirleri tarafsız değerlendirmeye çağırıyoruz. Avrupa Birliği’ne üyelik başvurusunda bulunan Türkiye’nin, yasalara saygılı olmadığını iddia etmek, saçmadır” dedi.



Yazar Hakkında