Yılın ilk yarısında 3 bin göçmen hayatını Akdeniz’de kaybetti

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 2016'nın başından bu yana Avrupa’ya deniz yoluyla girmek isterken, Akdeniz'de can veren göçmenlerin sayısının 3 bini aştığını duyurdu.

Örgüt, Avrupa’ya varmaya çalışırken Akdeniz’de boğulan 39 kişinin cesedinin Libya sahillerine vurmasıyla bu yıl ölen göçmen sayısının 3 bin 34'e çıktığını açıkladı. Göç Örgütü'nün tespitlerine göre 2015 yılının Temmuz ayı sonunda Akdeniz'deki tehlikeli yolculuk sırasında hayatını kaybedenlerin sayısı 1917'yi bulmaktaydı. Bunların büyük bir kısmı, yani 2 bin 500’den fazlası Afrika’dan İtalya’ya geçmeye çalışırken hayatını kaybetti. Örgüt, bu sayının Yaz aylarında çok daha yükselebileceğinden endişe ettiklerini ifade ediyor.

238 bin göçmen Avrupa’ya ulaştı

Uluslararası Göç Örgütü’nün istatistiklerine göre 2016 yılının ilk yarısında Akdeniz üzerinden 238 binin üzerinde sığınmacı Avrupa’ya geçti. 2015 yılında Avrupa’ya geçen sığınmacıların sayısı ise toplamda bir milyonu geçmişti.

Örgütün Genel Direktörü William Swing, ‘Balkan rotası’nın kapatılması ve AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasının büyük bir değişiklik yaratmayacağı kanaatinde. Swing, çaresizlik içerisindeki sığınmacıların mutlaka başka yollar arayacaklarını belirtiyor.

Ölümler yüzde 18 arttı

Genel Direktör bunun bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 18 artış olduğuna ve en tehlikeli kaçış noktasının Akdeniz olduğuna dikkat çekti.
Ölümlerin artmasının sebebinin ise AB ve Türkiye arasında imzalanan mülteci geri kabul anlaşmasından sonra Akdeniz’e göre geçişlerde 'daha güvenli' bir alternatif olan Ege Denizi’ndeki geçişlerin zorlaşması ve göçmenlerin ise bütün şartları göze alarak daha tehlikeli de olsa Akdeniz’den Avrupa’ya geçmeye çalışması olarak belirtiliyor.



Yazar Hakkında