Hrant Dink cinayeti soruşturmasında 4'ü jandarma görevlisi 5 kişi gözaltına alındı

Hrant Dink cinayeti soruşturmasıyla ilgili olarak 1 yarbay, 2 astsubay, 1 uzman çavuş, 1 yayın evi sahibi olmak üzere toplam 5 kişi gözaltına alındı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Hrant Dink cinayete davasında da önemli gelişmeler yaşanıyor. 27 Temmuz Çarşamba günü İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, cinayete ilişkin jandarma görevlileri hakkındaki soruşturma kapsamında, İstanbul ve Trabzon'da eş zamanlı operasyon düzenledi.

Operasyon kapmasında jandarma yarbay, jandarma astsubay, jandarma uzman çavuş ve bir yayınevi sahibi İstanbul'da, jandarma astsubay başçavuş da Trabzon'da gözaltına alındı. Geçtiğimiz hafta da cinayet sırasında olay yerindeki jandarmalarla telefon trafiği belirlenen albay M.D. Ankara’da gözaltına alınmıştı.

Dink cinayetine yürütülen soruşturma çerçevesinde cinayet günü ve öncesinde olay yerinde jandarma istihbarat görevlilerinin olduğu ortaya çıkmış, bu kişiler görüntülerle tespit edilmişti. Ancak bu gelişmenin ardından söz konusu jandarma görevlileri hakkında herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı açıklığa kavuşmamıştı. Gözaltına alınan jandarma görevlilerinin olay günü cinayet mahallinde olan ve haberle konu olan jandarma istihbarat elemanları oluğu belirtiliyor.  

Dink Ailesi avukatlarından  Hakan Bakırcıoğlu son gelişmeyi şu sözlerle değerlendirdi: " "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığında Hrant Dink cinayetini organize ve icra eden örgüte yönelik soruşturma devam etmekte idi. Gözaltıların bu kapsamda ve bu soruşturma dosyasında gerçekleştiği ve soruşturmanın derinleştirilmesi durumunda Dink cinayetini organize ve icra eden örgüte yönelik başka gözaltıların da olacağı öngörüsüne sahibiz."

Öte yandan Al Jazeera Turk’un haberine göre kamu görevlileri hakkında iddianame hazırladıktan sonra görevden alınan savcı Gökalp Kökçü yeniden davaya iade edildi. Kökçü’nün hazırladığı iddianame önce iade edilmiş, ancak daha sonra kabul edilip kamu görevlileri hakkında dava açılmıştı. Davanın yeni celsesine 8 Ağustos’ta devam edilecek. 

Ercan Demir’in tahliyesine itiraz reddedildi 

Bu arada İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Dink cinayeti davasında yargılanan ve son duruşmada tahliye edilen Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü kısım amiri Ercan Demir’in tahliyesiyle ilgili Savcılık makamının itirazını reddetti. 

Cumhuriyet Savcısı Evliya Çalışkan, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına karşı verdiği itiraz dilekçesinde Ercan Demir’in Dink’e yönelik cinayet tasarısının gerçekleştirilmesinde ve delillerin karartılmasında önemli ve belirleyici yol oynadığını savunmuş, sanığın sorgusu tamamlanmadan, kaçma şüphesi bulunduğu halde tahliye edilmesinin hukuka aykırı olduğunu iddia etmişti. 

Savcı Çalışkan itiraz gerekçesinde ayrıca, Demir’in “başından itibaren Hrant Dink’e yönelik cinayet tasarısından haberdar olduğunu, hatta 13.10.2005 tarihli, Erhan Tuncel’in cinayet tasarısıyla ilgili bilgi verdiği ilk buluşmaya bizzat katılarak Zenit’le birlikte F4 raporunu tanzim ettiğini” savunmuştu. Savcı, “Cinayetten hemen sonra, cinayeti kimin işlediğine dair örgüt mensupları dışında kimsenin bilgisinin bulunmadığı dönemde Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü ve sanık Demir’in doğrudan Yasin Hayal’e yönelmeleri, onların cinayet tasarısını ve failleri başından beri bildiklerini ortaya koymuştur” ifadelerini kullanmıştı. 

Savcı Evliya Çalışkan, Demir’in tahliye kararının kaldırılmasını ve Demir hakkında yakalama kararı çıkartılmasını talep etmişti. 

İtirazı incelemeye yetkili merci İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 18 Temmuz 2016’da verdiği kararda, 14 Ağır Ceza Mahkemesi’nin sanık Ercan Demir hakkındaki tahliye kararının usul ve yasaya uygun olduğu belirtildi. 

Tutuksuz olarak yargılanan Ercan Demir, 8 Ağustos’ta devam edecek duruşmada savunmasına devam edecek.

Kategoriler

Dink Davası



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.