Dünyanın en büyük Ezidi tapınağı Ermenistan'da

Ermenistan’da kurulacak komplekste, tapınağın yanı sıra zulme uğramış Ezidilerin direncinin sembolü olarak tasarlanan bir müze ve ilahiyat okulu yer alacak.

Ermenistan'ın küçük bir köyünde, zulme uğramış bir dini geleceğin direncinin sembolü olması amaçlanan bir Ezidi tapınağı inşa ediliyor.

Tapınak, Yerevan'dan yaklaşık 35 km uzakta bulunan Aknalich'te kurulacak. Tepesinde altın kaplama bir güneş sembolü olan kemerli çatının etrafında yedi kubbe olacak. 25 metre yüksekliğe erişecek olan tapınak, Ermenistan graniti ve İran mermeriyle inşa edilecek ve içerisinde 200 metrekarelik bir ibadet yerini de barındıracak. Tesiste ayrıca bir konferans salonu, ilahiyat okulu ve müze olacak.

Quba Mere Diwane adı verilen bu tapınak, dünyanın en büyük Ezidi tapınağı olacak. Moskova'da yaşayan Ezidi bir işadamı olan Mirze Sloian tarafından finanse edilen projenin gelecek yıl tamamlanması planlanıyor.

Yok oluşa karşı tapınakla gelen güç

Uluslararası bir Ezidi organizasyonu olan Yazda'nın İngiltere şubesinden Ahmed Burjus, “Topluluğumuz yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğundan bu tapınak bizim için çok önemli. Dünyanın dört bir yerine dağıldık ve çocuklarımızın kültür ve kimliklerini korumak için her yerde tapınağa ihtiyacımız var,” diyor.

Aknalich'deki tesis, Musul'un yaklaşık 55 km kuzeyinde bulunan en kutsal Ezidi tapınağı Lalish'i gölgede bırakma amacı taşımıyor. Ezidi inancına sahip kişilerin Lalish'e bir kere hac ziyaretinde bulunmaları bekleniyor. EurasiaNet'e konuşan Ezidi Ulusal Birliği Başkan Yardımcısı Khdr Hajoian, “Sadece bir tane Lalish olacak” diyerek bu tarihi mabedin önemini teslim ediyor.

Ezidiler yaklaşık 35 binlik nüfuslarıyla Ermenistan'daki en kalabalık azınlık grubunu oluşturuyor, fakat Ermenistan'daki Ezidilerin birçoğu başka yerlerde, özellikle de Rusya'da çalışmak için ülkeden ayrılıyor.

Ezidileri bekleyen tehlike

Ezidi inancının kökenleri Zerdüştlük, Hıristiyanlık ve İslam'a dayanıyor. Radikal İslamcılar tarafından kafir ilan edilen Ezidiler, haksız yere şeytana tapmakla suçlanıyor. Din değiştirenleri kendi içlerinde kabul etmeyen Ezidilerin Ezidi olmayanlarla, hatta farklı bir kasttan Ezidilerle evlenmesi yasak.

İnançları yüzünden zulme uğramanın yanı sıra Ezidiler ekonomik baskılardan dolayı da dağılıyor.

Exeter Üniversitesi Kürt Çalışmaları bölümünden Christine Allsion, “Ezidiler karşı karşıya oldukları zorluklarla başa çıkabilecek durumda değiller,” diyor ve ekliyor: “Dağılmış ve kırılgan bir yapıdalar ve büyük sosyo-ekonomik zorluklarda karşı karşıyalar. Ezidilerin yok olma tehlikesi var ya da en azından bir kuşak sonra çok daha küçük bir topluluk haline gelecekler.”

Kategoriler

Dünya



Yazar Hakkında