Ermenistan'da 'Sasun Delileri' teslim oldu

Yerevan'da 14 gün boyunca süren polis merkezi baskını sona erdi. 31 Temmuz Pazar günü polis merkezine baskın düzenleyen 'Sasna Dzrer' grubu üyeleri silah bırakacaklarını açıkladı. Akşam saatlerinde teslim olan grup üyeleri “Mücadelemize artık askeri rehine olarak devam edeceğiz” dediler.

Grup üyelerinden Varoujan Avedisyan, silah bırakma kararının kendileri için çok zor olduğunu belirtip dökülen kanı durdurmak için tek yolun bu olduğunu sözlerine ekledi. Aynı gün Ermenistan Milli Güvenlik Servisi yaptığı açıklamayla polis merkezine baskın yapan grubu saat 17.00'ye kadar silah bırakmaya çağırmıştı, aksi taktirde polis merkezinde ve yakınında bulunan silahlı herkese karşı özel eylemler gerçekleştireceğini duyurmuştu.

29 Temmuz'da polis ekipleri sokağa çıkan halka karşı biber gazı, ses bombaları kullandı. Erebuni'de toplanan halk, şiddete maruz kaldı ve gözaltına alındı. Hastanelerden onlarca kişinin hastaneye kaldırıldığı öğrenildi. Yaşananları anlatan tanıklar polisin sopalarla, demirlerle toplananları dövdüğü ve gözaltına aldığı dile getirdi. Aralarında siyasetçilerin de bulunduğu birçok kişi aldıkları darbeler sonucunda kırıklarla hastaneye kaldırıldı.

Basılan polis merkezinin bulunduğu ve son günlerde protestoların gerçekleştiği Erebuni'den iki haftadır canlı yayın yapan ve Sari Tağ'da bulunan gazeteciler de polis tarafından hedef alındı. Hetq.am'in haberine göre Lragir.am'in kameramanı Marut Vanyan, olay yerinden kırıklarla hastaneye kaldırıldı ve hala hareket edemiyor. Vanyan: “Bize saldıran sivil kıyafetlilerin ellerinde yaklaşık 2.5 metrelik sopalar vardı” dedi. Haberde saldırı sırasında Vanyan'a ait iki kameranın da kırıldığı belirtiliyor.

30 Temmuz'da 'Sasna Dzrer'in bastığı polis merkezinden 400-500 metre uzaklıkta bulunan bir polis memurunun araç içinde otururken bir keskin nişancı tarafından vurulduğu ve hayatını kaybettiği açıklandı. Ermenistan polisi hayatını kaybeden polis memurunun silahlı grubun keskin nişancısı tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Baskıncı grup ise iddiaları reddetti.

Yaşanan olaylardan sonra, protestoların yapıldığı Erebuni'de halkın toplanmasına emniyet güçleri tarafından yasak getirildi. Ermenistan halkı ise bu sefer Özgürlük Meydanı'nda toplanıp şehrin işlek caddelerinden Bağramyan'a yürüyüp oturma eylemiyle bu bölgeyi trafiğe kapadı. Bağramyan Caddesi ise Ermenistan'da geçen sene yaşanan 'Elektrik Yerevan' olarak bilinen kitlesel protestolara ev sahipliği yapmıştı. Ermenistan Parlamentosu ve Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere birçok kamu binası bu caddede bulunuyor.

Birçok ulaslararası kurum özellikle 29 Temmuz'da Yerevan'da yaşanan polis şiddeti ile ilgili açıklama yaptı, olayı ifade özgürlüğüne ve protesto hakkına aykırı olduğunu dile getirdi. Ermenistan hükümeti ise 14 gün boyunca sergilediği sessizliği korumaya devam etti.  

31 Temmuz'da ise polis merkezi baskınını düzenleyen ve halkı sokağa dökmeyi başardığını belirten 'Sasna Dzrer' silahları bıraktı. Yerevan emniyeti, Sasun Delileri'nin teslim olma görüntülerini paylaştı.



Yazar Hakkında