Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderilen yasa tasarısıyla, Hakkari ve Şırnak’ın il olmaktan çıkarılması planlanıyor. Yerlerine Cizre ve Yüksekova merkezli aynı isimde iki il kurulacak.

Şırnak il merkezinin Cizre, Hakkâri il merkezinin de Yüksekova yapılmasına ilişkin ilk açıklama, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan gelmişti.

Hazırlanan tasarıya göre, Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılacak. Bunun yerine Yüksekova ilçesi merkez olmak üzere Yüksekova; Cizre ilçesi merkez olmak üzere de Cizre adıyla iki yeni il kurulacak. Tasarının TBMM'den geçmesi durumunda, il olmaktan çıkarılan Hakkari Belediyesi de eski adı Kürtçe Colemêrg'den gelen  Çölemerik adıyla yeniden yapılandırılırken, Şırnak Belediyesi de Nuh adını alacak. 

Ne olmuştu?

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş 6 Haziran 2016 tarihli Bakanlar Kurulu toplantısından sonra, bir soru üzerine "Bazı şehirlerin taşınması ile ilgili konu gündemimizde değildir" demişti. Kabine değişikliğinin ardından Davutoğlu'nun gündeme getirdiği konudan vazgeçildiği düşünülmüştü. AK Partili kaynak, bu konunun terörle mücadele kapsamında ele alınmadığını belirterek  yaklaşık iki yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde ilk kez gündeme geldiğini, ancak kamuoyuna açıklanmadığını söylemişti.  Kaynak, "Her iki ilde de şehrin gelişimi merkez ilçe olmayan Cizre ve Yüksekova yönünde. Şırnak'ın il yapılması baştan yanlış verilmiş bir karar" demişti.

Şırnak 1990 yılında Siirt iline bağlı bir ilçeydi. İl olunca Siirt, Mardin ve Hakkâri’den alınan topraklarla oluşturuldu. Cizre, İdil ve Silopi Mardin’den; merkez ilçe ve Güçlükonak Siirt’ten; Beytüşşebap ve Uludere Hakkâri’den dâhil edildi.

Hakkâri ise 1926 yılında il statüsü kazandı. 1933'te il olma kararı kaldırıldı, Van'a bağlandı. 1936'da yeniden il yapıldı.

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

Şırnak Hakkari


Yazar Hakkında