İtimat bürosu sil baştan

İstanbul Ermeni kiliselerinde cenaze törenleri öncesinde Ermeni toplumu üyelerinden kurumlar adına bağış toplayan İtimat Bürosu’nda değişikliğe gidildi.

30 yıldan fazla süredir çok önemli bir misyonu yürüten kurum, çeşitli sorunlar gerekçe gösterilerek el değiştirdi. İtimat Bürosu’nu babasından devraldıktan sonra uzun yıllar devam ettiren Serkis Krikoryan, şirketi devretmediğini söylerken konuya ilişkin başka bir açıklama yapmak istemedi. Patrikhane Mali Komisyonu’ndan sorumlu olan Bedros Marzıvan ise Agos’a yaptığı açıklamada, yeni kurulan organizasyondan Narod Mürzoğlu’nun sorumlu olduğunu söyledi. Patrikhaneye devredilme gibi bir durumun olmadığını ifade eden Marzıvan, “Eski organizatörle oturduk konuştuk, istifa etti ayrıldı. Bir hata yapmıştı, cemaatin kurumlarına ait olan 25 Nisan tarihli 35 bin TL’sini göndermemişti. Onun gibi birtakım problemler olmuştu bu yüzden onunla oturup konuştuk ve kendisi ayrılacağını beyan ederek istifasını sundu. Bundan sonra İtimat Bürosu’nun organizasyonunu Narod Mürzoğlu yapacak” dedi. 

‘Sorunlar vardı’

Konu, Vakıflar Arası Dayanışma ve İletişim Platformu’nda (VADİP) tartışıldıktan sonra, sorun Patrikhane’ye bildirilmişti. VADİP Genel Sekreteri Harutyun Şanlı, gelişmeleri şöyle aktardı: “Az bağış yapılan vakıflar, bu bağışlar 500 TL’ye ulaşana kadar bağışlanan miktarı alamıyorlardı. Makbuzlarda sıra numarasının takip edilmemesi, tarihlerde oynama yapılması gibi sıkıntılar vardı. Bunun üzerine Patrikhane’deki görüşmede, durumun farkında olunduğunu ve ilgilenileceği belirtildi. Ayrıca daha önce yürüten kişinin ticari faaliyetlerinin çok yoğun olduğunu ve son bir yıldır İtimat’la yeteri kadar ilgilenemediğini de öğrendik. Patrikhane’deki görüşmemizin ardından sürecin nasıl yürütüldüğünü bilemiyoruz. Bu şekilde karar verildiğini sonradan öğrendik. İtimat Bürosu’nun devredildiği kişi, Peder Şirvan Mürzoğlu’nun eşi. Bize yapılan açıklamada başka kimseyi bulamadıklarını, kendisinin derhayrımızın eşi olduğu, daha önce İtimat’ta çalıştığı için düzeni bildiği ve güvenilir olduğu belirtildi.”

‘Kurumlarımız için çok önemli’

Yılda ortalama 800 – 900 bin TL gibi bir bağış toplandığını belirten Harutyun Şanlı, bu yüzden İtimat Bürosu’nun sağlıklı yürümesinin kurumlar açısından çok önemli olduğunu belirtti. Gelinen son durumdan rahatsızlık duyanlar olduğunu da belirten Şanlı şöyle devam etti: “Bize aktarılan çeşitli sıkıntılar var, ‘Aram Sırpazan’ın asasını taşıyan kişi olduğu için mi eşine devredildi?’ diyenler, öte yandan bu işin çok ciddi olduğu ‘En doğru kişilerin bulunduğundan emin misiniz?’ diye soranlar oluyor. Biz de Patrikhane’nin bu görevlendirmeyi yaptığını ve herhangi bir sorun yaşanmaması için takipçisi olacağımızı söylüyoruz. Bizler bu sorunu gündeme getirenler olduğumuza göre bir karar verilirken bizim de sürece dâhil olmamız gerekirdi. Ben yaptım oldu, zihniyeti yüzünden bir sıkıntı yaşanmamasını diliyoruz. Yeni başlayan kişiye de şüpheyle yaklaşmak doğru değil. Patrikhane tüm sorumluluğun kendilerine ait olduğunu söylüyor, tabii ki bizler de sürecin takipçisi olacağız.”

Kategoriler

Toplum Vakıflar Kilise

Etiketler

İtimat Bürosu


Yazar Hakkında