Figen Yüksekdağ: Apoletsiz darbe dayatılıyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, partisinin Meclis grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili olarak, "Darbeyle bize dayattıkları yıkımı AKP/Saray iktidarı kendi siyasi yönelimleriyle ortaya çıkarıyor. Gücü, silahı elinde tutan bu gücü halka karşı anti demokratik uygulamalarla kullanıyorsa ortada sadece apolet farkı vardır. Sadece omuzlarında apolet yoktur, bugün bize apoletsiz bir darbe dayatılıyor hâlâ" diye konuştu. 

Yüksekdağ konuşmasında darbelere karşı direnişlerine 15 Temmuz’da başlamadıklarını vurguladı ve “birileri, 15 Temmuz’da sokağın gücünü keşfetmiş olabilir ama bizler 15 Temmuz öncesinde de sokaklardaydık. Demokrasi, barış ve adalet sözcükleriyle, silahlara karşı bütün özgürlük meydanlarını savunduk” dedi.

Yüksekdağ, darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’in “darbe karşıtlığı adı altında dayatılan bir rejim biçimi” olduğunu söyledi ve parti olarak bu rejime boyun eğmeyeceklerini ifade etti.

“Biz birleşelim deriz, onlar tekleşir”

Yüksekdağ, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından HDP'nin davet edilmediği ve AKP, CHP ve MHP'nin katıldığı Beştepe'deki liderler zirvesiyle ilgili olarak, "Ne yaparlarsa hangi adımı atarlarsa ‘HDP hariç’ diyorlar. Liderlerin acilen bir araya gelmesi çağrısını biz yaptık. Diyalog ve uzlaşma zemini oluşturulmasını biz önerdik ama bunu HDP'siz yapıyorlar. Zirve diyorlar, aldanmayın çıkabilecekleri zirve Saray, onun da düzeyi ortada. HDP’yi yok sayarak siyasi uzlaşı zemini oluşturmaya çalışıyorlar, başaramazlar. Bizler, onlar yok saydı diye yok olmayız. Tekçilikte mutabakat sağladılar. Onlar birleşmekten anlamaz. Biz birleşelim deriz, onlar tekleşir" şeklinde konuştu.

'8 Haziran'dan beri darbeye direniyoruz'

AKP'nin "halkın ve sokağın gücünü 15 Temmuz" günü görmeye başladığını ifade eden Yüksekdağ, "8 Haziran gününden beri bize dayatılan darbeye karşı sokaklardaydık. O tanklara karşı durmanın ne demek olduğunu HDP ve demokrasi güçleri çok iyi biliyorduk. Kuşatılmış kentler ve zapt edilmiş şehirlere girmek için nasıl bedel ödendiğini en iyi bizler biliriz" açıklamalarında bulundu. Son bir yılda HDP ve demokrasi güçlerinin göğsünü silahlara siper ettiğinin, hiç bir dayatmaya karşı boyun eğmediğinin altını çizen Yüksekdağ, "Barışı kazanmak için en fazla bizlerin sokakta olması gerekiyor. Özgürlük için bizlerin en önde durması gerekiyor. En önde özgürlükler için yürümekten vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

Bir yıldır halka karşı yürütülen şiddet operasyonun yarattığı sonuçlara dikkat çeken Yüksekdağ, "Nereden gelirse gelsin, darbe ile demokrasi gelmeyeceğini biliyoruz. Amasız fakatsız darbeye karşıyız" dedi.  

Komutana “Hurşit Külter nerede?” diye sorulmalı

Şırnak’ta 27 Mayıs günü gözaltına alınan ve o günden bu yana kendisinden bir daha haber alınamayan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl yöneticisi Hurşit Külter’in nerede olduğunu ve akıbetini soran Yüksekdağ, “Hurşit Külter’den hala haber alınamıyor. Bölgenin komutanı darbeden gözaltında. O komutana sorulmalı: Hurşit Külter nerede?” diye sordu.

Yüksekdağ Şengal’de kitle katliamına uğrayan ve IŞİD’i püskürten Ezidî halkına da selam gönderdi ve “3 Ağustos, Ezîdî halkına yönelik IŞİD vahşet ordusunun Şengal’de yaptığı kitle katliamının yıl dönümü. Binlerce Ezîdî katledildi. Sonrasında kendi özyurdundan IŞİD’i kovan Ezîdî halkına selamlarımı gönderiyorum. Hangi işgal ordusu saldırırsa saldırsın, bu kadim halk kendi özgücüyle geleceğe ulaşmaya devam edecek” dedi.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında