Sınırları müzikle aşmak

Ermenistanlı ve Türkiyeli sekiz genç müzisyen, Yerevan ve İstanbul’da düzenlenen iki aşamalı atölye programında bir araya geldi. Gençler, bu süreçteki çalışmalarının meyvelerini, 5 Ağustos Cuma akşamı Şişli'deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde verecekleri bir konserle, dinleyicilerle paylaşacaklar.

Amerika’daki Bennington Koleji’nde öğrenim gören, 20 yaşındaki müzisyen Melodi Var Öngel, bir ders kapsamında filizlenen projesini hayata geçirdi. Üniversitede aldığı ‘Barış için Sanat’ temalı derste, öğrencilerden, herhangi bir sanat dalını kullanarak barışı yüceltmeye ve yaşatmaya yönelik bir proje üretmeleri istendiğinde, Türkiye’deki Ermeni toplumuna yönelik algıyı hatırlamış Öngel. Sonra da Ermenistan ve Türkiye toplumlarını, müzik vasıtasıyla bir araya getirecek, iki toplumun birbirini yakından tanıyıp daha iyi anlamasına katkı sağlayabilecek bir proje üzerinee kafa yormuş. 

‘Sınırları Aşan Armoniler’ adını verdiği projesiyle Amerika’daki Davis Vakfı’nın fonuna başvuran genç müzisyen, 10 bin dolarlık fonu almaya hak kazanınca, hemen harekete geçmiş. Hrant Dink Vakfı tarafından sağlanan Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’nun da katkısıyla Türkiye ve Ermenistan’dan dörder müzisyeni bir araya getirerek işbirliğini başlatmanın ve birlikte müzikal performanslar hazırlamanın önü açılmış.

Yerevan’dan İstanbul’a

Türkiye’den dört genç müzisyen, 10-18 Temmuz arasında Yerevan’da, bir eğitmen eşliğinde düzenlenen müzik atölyelerine katılarak Ermenice şarkılar çalıp söylemeyi öğrendi. Şehirdeki bir barda konser veren ekibin, Ermenistanlı dört müzisyenle birlikte İstanbul’a gelmesi planlanıyordu. Ancak 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi sonrasında doğan güvenlik kaygıları buna engel oldu ve projenin İstanbul ayağı ertelendi.

İki haftalık gecikmeyle, 1 Ağustos Pazartesi günü İstanbul’a varan Yerevanlı müzisyenlerle birlikte çalışmalar yeniden başladı. 7 Ağustos’a kadar devam edecek bu birliktelikte, ortak dilleri olan İngilizceleri bile kısıtlı olmasına rağmen, genç müzisyenlerin arasında samimi bir arkadaşlık gelişti. Hepsi de bu ilişkinin gelecekte de devam edeceğine inanıyor.

Ermenistanlı müzisyenleri projeye kazandıran Katarine Galstyan, “Müzik ve kültür, iki toplum arasında dostluk kurabilmenin en iyi yolu” diyor, “Eğer insanlar birbiriyle iletişime geçerse eminim ki ülkeler arasında dostluk kurulabilir.” Aslında hepsinin verdiği mesaj aynı: “Müzikle birçok problemi çözebiliriz.” Çünkü müziğin ırkı yoktur; konuşulan diller farklı olsa da, müzik aracılığıyla iletişim kurulabilir.

Gençler sahnede

Projeye katılan sekiz müzisyen, Ahmet Şafak Çizmaz (bağlama, ney ve duduk), Paşa Güven (ud, cümbüş, keman ve vokal), Umut Akdağ (perküsyon), Melodi Var Öngel (piyano ve vokal), Hayk Karoyi Karapetyan (üflemeliler), Zareh Galstyan (tar), Stepan Ter Ğevondyan (perküsyon) ve Madlena Galstyan (vokal), 5 Ağustos’ta Şişli’de bulunan Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde bir konser verecek. Türkçe, Ermenice ve enstrümantal şarkıların seslendirileceği konserin repertuvarında, Hrant Dink için yazılmış iki şarkı da bulunuyor: Kaldırım’ın ‘Anunes Hrant’ı ve Vardiya’nın ‘Kül’ü. Öngel’in bu proje için besteleyip yazdığı bir şarkının da, hem Türkçe hem de Ermenice olarak seslendirilmesi planlanıyor. Projeye destek veren, Kardeş Türküler grubunun solisti Feryal Öney, konserde sahne alarak iki şarkı söyleyecek. 

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik



Yazar Hakkında