Adaların kuş, balık ve bitki türleri kayıt altına alınıyor

Adalar Savunması, adalarda bulunan kuş ve bitki türlerinin bilimsel envanterini çıkarmak için kolları sıvıyor. 14 Ağustos Pazar günü Burgazada'da bir sunum düzenlenecek.

İstanbul’un adalarını korumak amacıyla doğa savunucuları tarafından kurulan Adalar Savunması, yeni bir çalışma için kolları sıvadı. Mevcut türleri korumak ve farkındalık yaratmak için adalarda bulunan kuş ve bitki türlerinin bilimsel envanterini belirlemeye hazırlanan grup, çalışmanın ilk ayağı olarak 31 Temmuz Pazar günü Burgazada’da bir buluşma düzenledi. Çeşitli adalardan gelen doğaseverlerin yanı sıra biyolog ve ornitolog gibi uzmanların da katıldığı toplantıda, bugüne kadar adalarda yürütülen çalışmalar incelenerek katılımcıların görüş ve önerileri alındı. 

Kitlesel turizm ve imar baskısıyla mücadele eden adaların birçok canlı türü için yaşam kaynağı olduğunu vurgulayan grup, kuş, bitki, mantar, ağaç ve balık türleri başta olmak üzere tüm çeşitliliği kayıt altına alma kararı aldı. Toplantıda, yaşam alanlarının mimari müdahalelerle yok edilmesinden ötürü ada çevresinde sadece 40 yunusun kaldığı ve kuşların sayısının da gün geçtikçe azaldığı belirtildi. Göçmen türlerle birlikte, adalarda 88-100 arasında kuş türünün bulunduğunu belirten uzmanlar, güncel veriler elde edilmesi için profesyonel destek sağlayacak. Türleri tanıma ve gözlemlemede yararlı olacağı düşünülen atölyeler, haritalama çalışmaları ve arazi gezileri gibi öneriler de uzmanların desteklediği fikirler arasında yer alıyor.

Adalıları bir araya getirmesi planlanan bu envanter çalışması, özellikle Yassıada ve Sivriada’da önlenemeyen müdahalelerin ardından, bilimsel temellere dayanan bir savunma oluşması açısından umut vadediyor. Toplantının ardından çalışmalarına hız kazandırmayı hedefleyen ekibin ilk etkinliği, 14 Ağustos Pazar günü Burgazada’da düzenlenecek olan ‘Adaların Kuşları’ başlıklı sunum olacak.

Kategoriler

Güncel Yaşam



Yazar Hakkında