Davutoğlu: 'Küresel vicdanın merkezi olacağız'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hakkında verilen gensoru önergesi ile ilgili konuşma yaptı. Türkiye'nin son 10 yılda, uluslararası arenadaki itibar artışını resmeden iki harita gösteren Davutoğlu, 'Küresel siyasetin, küresel vicdanın merkezi İstanbul'da olacak' dedi. Aynı şekilde 'küresel ekonominin de sesiyiz' diye konuşan Davutoğlu, 'Artık hasta adam değiliz' ifadesinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hakkında verilen gensoru önergesi ile ilgili konuşmak üzere söz alarak kürsüye çıktı.

Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin uluslararası alandaki itibarı ve görünürlüğünün arttığını savunarak milletvekillerine 2002 yılına ve bugüne ait iki harita gösterdi.

Davutoğlu yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, küresel vicdan, siyaset ve ekonominin merkezi haline gelmekte olduğuna işaret etti.

TBMM Genel Kurulu, CHP’nin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınmasını reddetti.

CHP, “ilkesiz, tutarsız ve hayalci varsayımlara dayanan yaklaşımlarıyla ülke güvenliğini tehlikeye atan ve ülke çıkarlarına zarar veren başarısızlıklarının siyasi sorumlusu” olduğu iddiasıyla Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında gensoru önergesi vermişti.

'Küresel vicdanın merkezi olacağız'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''BM'nin bütün bölgesel ofisleri İstanbul'da toplanacak ve İstanbul, BM şehri olacak'' dedi. Türkiye'nin, BM'nin bütün sisteminde etkin rolünü sürdürdüğünü söyleyen Davutoğlu, ''Birleşmiş Milletler'in İstanbul'da bir merkezi olacak. BM'nin bütün bölgesel ofisleri İstanbul'da toplanacak. İstanbul; Cenevre, Viyana ve Nairobi gibi BM şehri olacak. Küresel siyasetin, küresel vicdanın merkezi İstanbul'da olacak. Bütün dünya ülkelerinin bayrakları bu anlamda İstanbul'da dalgalanacak'' diye konuştu.

Davutoğlu'nun gösterdiği haritalarda şu noktalara dikkat çekildi:

  • 2002 yılında toplam 163 olan dış temsilciliklerin sayısı, 202'ye; büyükelçilik sayısı 93'ten 120'ye ulaştı.

  • Dış temsilciliğini yüzde 25 artıran Türkiye, dünyadaki ilk on ülke arasına girdi.

  • Türkiye daha önce sadece üye olduğu uluslar arası kuruluşlarda şimdi karar mekanizmalarında etkin olarak bulunuyor. NATO Genel Sekreter yardımcılığı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanlığı ve İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliğini Türkler yürütüyor.

  • Türk Dünyası Konseyi kuruldu. Afrika Birliği; Türkiye'yi, Çin ve Hindistan ile birlikte üç stratejik ortağından biri olarak ilan etti. Körfez İşbirliği Konseyi ile stratejik ortaklık kuruldu. Arap Ligi'nde gözlemci statüsü alındı.

  • 60'ı aşkın ülkeyle vizeler kaldırıldı.

  •  Dünyanın çatışmalı bölgeleri olan Kırgızistan, Libya, Mısır ve Tunus'tan Türk vatandaşları başarıyla tahliye edildi.

  • Türkiye, IMF'den borç alırken bu sene itibarıyla IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun aktif ülkesi olarak kimlere, ne kadar borç verileceğini belirleyen ülkeler arasına girecek.

''Küresel ekonominin sesiyiz''

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Somali'de yaşananlardan da örnek verdi:

''Vicdan dediğinizde işte vicdan burada. Herkesin unuttuğu zannettiği Somali'ye bir gün iki uçak indi,Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, sanatçılar, işadamları, bakanlar ve aileleriyle indi. Dünyaya şunu gösterdi: İnsanlığın her biriyle biz ilgiliyiz. Hiç kimseyi aç ve açıkta bırakmamak üzere insanlık vicdanını harekete geçirdik. Somali toplantısında diyaspora lideri 'Bütün ülkeler söz verir, Türkler ise verdiği sözü yapar' dedi. Başbakan gittiğinde büyükelçilik açacağız, dedi; iki ayda büyükelçilik açtık. 6 ayda THY seferlere başladı, 20 yıl sonra ilk defe Mogadişu, İstanbul üzerinden dünyaya bağlandı. Bütün mazlum halklar Türkiye üzerinden dünyaya bağlanacak. Küresel vicdanın da küresel ekonominin de sesiyiz.

'Artık hasta adam değiliz'

Başbakan Erdoğan ve kendisinin haziran ayındaki programını anlatan Davutoğlu, ''Bir ülkenin bir aylık dış politika programı buysa bu ülke artık hasta adam değildir. Ayağa kalkmıştır, nekahet dönemini atlatmış ve yeni bir dev olarak dünya gündemine ağırlığını koymaktadır. Kimse bu devi tekrar uykuya döndüremeyecek. Bundan emin olun'' dedi.

Etiketler

gensoru