Mevlanakapı’da rant tedirginliği

2013 yılından beri imara açılmak istenen Mevlanakapı Mahallesi’nde imar söylentileri yine arttı. Mahalle sakinleri, son günlerde Emlak İstimlak Dairesi Başkanlığı’ndan gelen görevliler nedeniyle tedirgin.

İstanbul  Suriçi’nde bulunan Mevlanakapı Mahallesi, Fatih Belediyesi tarafından imara açılmak isteniyor. Yıllardır imar planları ile uğraşan mahalle sakinleri, 2013 yılından beri Suriçi Mahallelileri Yaşam ve Dayanışma Derneği olarak ranta karşı birlikte mücadele ediyor. Dernek üyelerinden Yurdanur Kılıç araştırma yapan belediye görevlileri için “Yaklaşık bir aydır belediye görevlileri mahalleye gelip fotoğraf çekiyor, evlerde kaç kişinin yaşadığını soruyor. Neden, diye soruyoruz ‘kapı numaraları değişecek, nüfus sayımı yapıyoruz’ diyorlar ama bize hiçbir açıklama yapmıyorlar. Belediye bir şeyler yapıyor ama bize bir açıklama yapmıyorlar. Sayım için emlak istimlak biriminden gelinmez” dedi. 

Mahalle sakinlerinin belirttiğine göre, Belediye tarafından hazırlanan 1/1000’lik plana göre mahallede yaşayanların tapulu evlerine SİT alanı gerekçesiyle bakım onarım yaptırılmıyor ve yıldırma politikasıyla mahallede yaşayanların evlerinin bırakmaları bekleniyor.

32 yıldır Mevlanakapı Mahallesinde yaşayan ve dernek üyesi olan Sadık Kılıç şunları söyledi: “Burası kamu hizmeti için yapılacak deniyor peki biz neyiz, kamunun neresindeyiz? Yerinde dönüşüme tamam diyoruz, kabul etmiyorlar. Mahallenin görüntüsü kötü ise bıraksınlar kendimiz yapalım. Konuşulan bir park projesi var, ama zaten buraya yakın büyük bir park var. ‘Buraya süs havuzları, bisiklet yolları yapacağız’ dediler; çok güzel bir proje peki biz bunun neresindeyiz diye sorduğumuzda ‘siz burada yoksunuz’ dendi. Burası bizim çocuklarımızın geleceğidir ve geçmişidir. Bizimle oturup konuşmuyorlar bile. Yedikule top sahası var yeşil alan yapacağım diye yıktı Yedikule Konaklarını kurdu. Konaklarda oturanlar çıkabilsin diye suru deldi. Mahalle tamamen birlik olmuş durumda. Sit alanı olduğunu söylüyorlar ama kendileri park yapıyorlar.”

Doğduğu günden beri Mevlanakapı’da olan Hasan Marşoğlu ise “Benim hayatım kale boylarında geçmiş bir ağacımı vermem” diyerek mücadelelerine sonuna kadar devam edeceklerini ekledi.


Kategoriler

Güncel Yaşam



Yazar Hakkında