Hedef Türk diasporasını daha aktif hale getirmek

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Dünya Türk İş Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Türk diasporasını daha aktif hale getirmek için yeni hedef ve projeleri açıkladı. Hisarcıklıoğlu Türk diasporası için en önemli unsurların 'gençlik ve girişimcilik' olduğunu belirtirken, diasporanın ilk başarısını, Fransa'da soykırımı inkarı suç sayan yasa tasarısı görüşülürken Ermeniler kadar aktif olarak kazandığını ifade etti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çatısı altında 2009 yılında kurulan Dünya Türk İş Konseyi (DTİK), Türk diasporasını daha aktif hale getirmek için yeni hedefler ortaya koydu. DTİK Yönetim Kurulu ve Yüksek İstişare Kurulu'nun bugün gerçekleştirdiği ortak toplantısında alınan kararlar, düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Hisarcıklıoğlu: 'Diasporaların etkisi artacak'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), DEİK ve DTİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, 'Hedef 80 ülke 300 şehir. Bu faaliyetlerin hepsini de önümüzdeki bir yıl içinde uygulamaya koymayı hedefledik. Bu hedeflere ulaşmak istiyoruz' dedi. Bugün dünya üzerinde 215 milyon diaspora üyesi yaşadığını, bu sayının 2050 yılında 405 milyona ulaşacağının tahmin edildiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, diasporaların önümüzdeki dönemde etkinliklerini daha da artıracağının şimdiden görülebildiğini, bugün bile Çin'e gerçekleştirilen yabancı yatırımların yüzde 70'inin hazırlık sürecinde mutlaka bir Çin diasporası temsilcisi olduğuna işaret etti. 

Türk diasporası için girişimcilik ve gençlik

Diasporaların yeni güç olarak öne çıktığının altını çizen Hisarcıklıoğlu, Türk diasporası için girişimcilik ve gençlik olmak üzere iki kritik segment belirlediklerini söyledi. Bugün gerçekleştirdikleri toplantıda alınan kararları aktaran Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: 

'Gelecek nesil diasporası'

'Birinci karar olarak diaspora örgütlenmemizi genişletme kararı aldık. İlk olarak bölge temsilciliklerimize ilaveten, 'ülke' ve 'şehir' diaspora temsilcileri atamaya başlayacağız. Dünyada Tiran'dan Pekin'e, Toronto'ya, St. Petersburga'a kadar her kanalda olmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde dünya genelinde 300'e yakın şehirde diaspora temsilcimiz olacak. Tiran'dan Glasgow'a, Pekin'den Toronto'ya, Abuja'dan St. Petersburg'a her şehirde diasporayı bir araya getirecek ve ortak hareket etmesini sağlayacak temsilciler olacak. Bu temsilcilerin yerel siyasetle, yerel medyayla, yerel sivil toplumla ilişkiler ve Türk diasporasının organize edilmesi gibi somut görevleri olacak. Buna ilaveten, yine her şehirde bir 'Kadın Girişimci Diaspora Temsilcisi' ile 'Genç Girişimci Diaspora Temsilcisi' belirlenecek. Biz diasporadaki gençlerimize 'gelecek nesil diasporası' diyoruz. En önemli, en kritik ve en önemli diaspora grubu gençlerimiz. Bu temsilciler, ilk kurultayda bir araya gelerek seçimle bölge ve dünya komitelerini kuracaklar. Böylelikle iki yıl içerisinde 100'den fazla ülkede 2 bine yakın temsilciyle hareket edecek çok büyük, geniş bir örgütlenme modeline kavuşmayı hedefliyoruz.' 

İlk başarı Fransa

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, bu platformun esas amacının yurt dışındaki Türkleri örgütlemek ve örgütlü olarak hareket edebilme kabiliyetini gösterebilmek olduğunu söyledi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk diasporasının ik başarısını Fransa'da kazandığını söyledi. Fransa Senatosu'nda soykırımı inkarı suç sayan yasa tasarısı görüşüldüğü dönemde, en az Ermeniler kadar Türk diasporası üyeleri gördüklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Avrupa'daki komitenin aktif girişimleri olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, 'Hedef 80 ülke 300 şehir. Bu faaliyetlerin hepsini de önümüzdeki bir yıl içinde uygulamaya koymayı hedefledik. Bu hedeflere ulaşmak istiyoruz' dedi. 

'Amerika'da niye daha fazla Türk CEO olmasın'

Coca Cola Campany Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Dünya Türk iş Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Muhtar Kent de, Amerika'nın ilk 100 şirketinin 6 tanesinin CEO'sunun Hint kökenli, 4'ünün de Yunanistan kökenli olduğunu hatırlatarak, 'Niye daha yüksek sayıda Türk CEO'lar olmasın Amerika'da? Benden sonra Hikmet Ersek de CEO oldu. Yüzde yüz inanıyorum bundan sonra da çok daha fazla başarılar göreceğiz Türk profesyonelleri, Türk sanat elçileri ve girişimciler açısından' diye konuştu.