"Maalesef engellenemedi"

Dink cinayeti davasında dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlisi polis Ercan Demir’in çapraz sorgusuna devam edildi. Demir, “Elimizdeki bilgilere rağmen cinayet maalesef engellenememiştir” dedi.

Dink cinayeti davası ikinci gününde 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Davada Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlisi Şubeler Amiri Ercan Demir’in çapraz sorgusu devam ediyor. Demir, avukatların sorularını yanıtlıyor. 

‘Müfettiş Şükrü Yıldız’dı’

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Demir’e, polis muhbiri olarak çalıştırılan Erhan Tuncel’in, Yasin Hayal arasında irtibat olduğuna dair yazılan istihbarat raporlarını sordu. Demir, raporlardan bilgisi olmadığını söyledi.

Cinayetten sonra Trabzon Emniyet Müdürlüğüne gelerek inceleme yapan müfettişlere Dink cinayetiyle ilgili 15 klasör sunulduğunu, ancak müfettişin bunları incelemediğine ilişkin iddiaları yanıtlayan Demir, söz konusu müfettişin Şükrü Yıldız olduğunu söyledi. Yıldız, davada sanık olarak yargılananlar arasında. 

‘Engin Dinç’e sorarsınız’

Dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan Engin Dinç’in, polis muhbiri olan Erhan Tuncel’le emniyette yaptığı görüşmeye ilişkin konuşan Demir, görüşmenin usullere aykırı olduğunu, görüşmeden sonra rapor tutulması gerektiğini belirterek “Engin Dinç’in kendisine sorarsınız” dedi. 

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Dink’in “Türklüğe hakaretten” ceza aldığı, Dink’e dönük tehditlerin giderek ağırlaştığı dönemde Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde, bu durumun değerlendirilip değerlendirilmediğini sorması üzerine Demir, “Teknik takip yapmışız, görüşmeler yapmışız, dinleme yapmışız. Yeni gelişme var mı diye sormuşuz. İstanbul’la görüşmüşüz. Belirttiğiniz atmosfer İstanbul’da yaşanıyor. Dink konusu sürekli konuşulan bir konuydu. Eldeki Dink cinayeti tasarısı bilgilerine rağmen bu cinayet maalesef engellenememiştir” diye konuştu. 

Jandarma görüşmesini hatırlamıyor

Avukat Bakırcıoğlu, Ercan Demir’e telefon kayıtlarında Trabzon Jandarma İstihbarat Görevlisi Metin Yıldız’la iki kez telefon görüşmesi yaptığını sorması üzerine Demir, “Hatırlamıyorum” dedi. Metin Yıldız, Dink cinayetinde devam eden soruşturma kapsamında darbe girişimi sonrası gözaltına alınanlar arasında bulunuyor. 

Duruşmanın ikinci gününe, tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve tutuksuz sanıklar Celalettin Cerrah, Reşat Altay, Ahmet İlhan Güler, Ercan Demir, Mehmet Ayhan, Faruk Sarı, Onur Karakaya, Özkan Mumcu ve Erhan Tuncel katıldı.  

Ayrıca Tamer Bülent Demirel, Osman Gülbel, Ali Poyraz, Ogün Samast ve Yasin Hayal SEGBiS aracılığıyla bulundukları cezaevlerinden duruşmaya katıldı. Tutuksuz sanık Muhittin Zenit de duruşmaya SEGBiS aracılığıyla görüntülü olarak katılıyor. 

Dink Ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Bahri Belen, Sebu Alsangil, İnci İşbulur, Ayşenur Demirkale ve sanıkların avukatları katıldı.

Kategoriler

Güncel Dink Davası



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.