TUMO’ya İstanbul'dan giden ilk kafile mutlu döndü

Son yıllarda uluslararası arenada isminden söz ettiren Ermenistan’daki TUMO Yaratıcı Teknolojiler Merkezi’ne Türkiye’den ilk kez bir öğrenci grubu gitti. Aralarında Mısır, Amerika, Rusya, Fransa, İsviçre, Almanya, Kanada ve Lübnan’ın da bulunduğu 14 ülkeden öğrencilerin katıldığı, 17-30 Temmuz arasında yapılan yaz kampına İstanbul’dan giden öğrenci grubu 14 kişiden oluşuyordu.

Türkiye Ermeni toplumu tarafından düzenlenen etkinliklerin internet ortamında duyurulmasını sağlamak üzere geçen yıl kurulan TET Ajanda’nın öncülük ettiği bir grup genç hayırsever, İstanbul’daki beş farklı Ermeni Lisesi’nden 11 öğrencinin TUMO’ya burslu olarak gitmesi için gereken organizasyonu yaptı. Hrant Dink Vakfı ise, Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu kapsamında, dokuz öğrencinin seyahat giderlerini karşıladı. 17 Temmuz’da Yerevan’a varan öğrenciler, diğer ülkelerden gelen öğrencilerle tanışıp iki haftalık programa başladı. Kamptaki ana derslerini internet tasarımı, animasyon, oyun tasarımı ve dijital medya oluştururken, öğrencilerin kendi tercihlerine bırakılan müzik, fotoğrafçılık ve robotik gibi teknik ve sanatsal alanlarda da eğitim verildi. 

Yaratıcı eğitim

12-18 yaş aralığındaki gençleri bir araya getiren kampta, geleneksel eğitimin dışına çıkarak öğrencilerin yaratıcılık sınırlarını genişletmeyi amaçlayan, özel bir program uygulanıyor. TUMO Center, teknolojiyi yaratıcı bir eğitim sistemiyle harmanlayarak, gençlere rekabet üstünlüğü sağlıyor.

Merkezin genel müdürü Marie Lou Papazian, Yaz Kampı yetkililerinden Maral Aznavour, Getronagan Ermeni Lisesi bilgisayar öğretmeni Alen Taşçıoğlu’nun ve kampa katılan bazı öğrencilerin görüşlerini derledik.

Öğrenciler tavsiye ediyor: ‘Herkes bu ortamı görmeli’

Giragos Başak, Getronagan Lisesi öğrencisi (15):

“TUMO’ya gelebileceğimi hiç düşünmezdim ama işte geldim. Bu iki hafta içinde aldığım eğitim tüm hayatımı değiştirebilir ve gelecekteki kariyerimi daha farklı yerlere taşıyabilir. 12-18 yaş arasındaki gençlerin TUMO’ya gelmesini, bu ortamı görmesini ve yabancı arkadaşlar edinmesini ne kadar tavsiye etsem az. Bu kampa Türkiye’den giden ilk kafilenin içinde olmaksa ayrıca gurur verici. Umarım seneye daha kalabalık bir grupla yine gelebiliriz.”

Lidya Satılmış, Tıbrevank Surp Haç Lisesi öğrencisi (16):

“Öncelikle bize bu şansı sunanlara teşekkür etmek istiyorum. TUMO’yu ve Yerevan’ı görmek bizim için çok büyük şanstı, çok mutlu olduk. TUMO, bana ve arkadaşlarıma, ileride bizim için çok büyük avantaja dönüşecek bir teknoloji eğitimi verdi. Çok güzel arkadaşlıklar kurma fırsatı da yakaladık. TUMO’yu herkese tavsiye ediyorum.”

Narod Talar Agoşyan, Getronagan Lisesi öğrencisi (17):

“TUMO’yu duyduğum andan beri programa katılmayı istiyordum. İstanbul’dan gelen ilk grupta olabilmek gurur vericiydi. İlk kez yaratıcılık gerektiren bir kamptaydım. Sizi her şartta anlayabilen, daha iyisi olmanız için zorlayabilen yaratıcı insanlarla tanışmak bile hepimize çok şey kattı. İki hafta boyunca film yapımı ve müzik dersleriyle ilgilendim. TUMO’daki kamp, katıldığım en güzel, en eğitici ve en eğlenceli aktivitelerden biriydi, belki de en iyisiydi. Bu sayede dünyanın dört bir tarafından gelen genç ve yaratıcı insanlarla tanışma, Ermenistan kültürünü tanıma, TUMO’da teknolojinin çeşitli alanlarında eğitim görme ve kendimizi geliştirme şansı bulduk.”

Baret Borucuyan, Sahakyan Nunyan Lisesi öğrencisi (16):

Kampa katıldığım için çok mutluyum. Birçok şey öğrendim. Arkadaşlıklara, derslere, öğretmenlerin ve çalışanların sıcakkanlılığına hayran kaldım. Her şeyden önce, Ermenistan’ı ilk defa gördüğüm için çok mutluyum. Kendimi evimde gibi hissettim. TUMO’ya gidecek olanların, bu harika atmosferi görünce asla pişman olmayacaklarından eminim. Bu fırsatı sağlayanlara çok teşekkür ederim.

Nayiri Büyüksimkeşyan, Esayan Lisesi öğrencisi (15):

TUMO’ya geldiğim gün neyle karşılaşacağımdan emin değildim, çok heyecanlıydım. İki hafta boyunca film, fotoğraf, müzik ve 3D modelleme alanlarında birçok şey öğrendim. Teknoloji eğitiminin yanı sıra başka ülkelerden gelen öğrencilerle arkadaşlıklar kurarak yeni kültürlerle tanıştık ve Ermenistan’daki birçok tarihi mekânı gezdik. Kampı bütün arkadaşlarıma tavsiye ederim. Umarım seneye daha kalabalık bir grupla gelebiliriz ve çağın ilerisindeki bu eğitim fırsatından daha fazla arkadaşımız faydalanabilir.

Roy Merkezoğlu, Tıbrevank Surp Haç Lisesi öğrencisi (16)

Bilgisayarlarla çok ilgiliydim ve Ermenistan’a gitmeyi de çok istiyordum. TUMO’daki ilgiye, eğitime, teknolojik altyapıya ve her konudaki kalite standartlarına bayıldım. Seneye tekrar gitmek istiyorum.

Ari Barsamyan, Pangaltı Mkhitaryan Lisesi öğrencisi (16)

Ermenistan’a hayatımda ilk defa TUMO aracılığıyla geldim; çok mutluyum. TUMO sayesinde yeni arkadaşlar edinip çeşitli alanlarda eğitim aldım. Yerevan’daki müzeleri ve tarihi yerleri görme fırsatı da buldum. Seneye de gelmeyi çok istiyorum ve teknolojiye ilgi duyan tüm gençlere bu kampı öneriyorum. 

Yetkililer de ‘süreklilik’ diliyor 

Alen Taşçıoğlu (Özel Getronagan Ermeni Lisesi Bilgi Teknolojileri Sorumlusu): 

TUMO Yaratıcı Teknolojiler Okulu’na iki yıldır gitmeyi düşünüyor fakat bir türlü fırsat bulamıyordum. Bu yıl, liselerimizden 11 öğrencinin katılımıyla TUMO’yu ziyaret ettik. TUMO’da öğrencilerimiz farklı branşlarda dersler alırken, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen Ermeni gençlerle bir arada olma ve ürettikleri ortak projelerde birlikte çalışma imkânını yakaladılar.

Bu iki haftalık sürede çocuklarımız, aldıkları teknolojik eğitimin yanında, Ermenistan’ı ve kültürünü yerinde tanıma fırsatını buldular. Bu süreç onlar için yoğun fakat bir o kadar da eğlenceli geçti.

Gelecek yıllarda katılımın devam etmesinin, öğrencilerimize farklı bir bakış açısı kazandıracağı için verimli olacağı düşüncesindeyim.

Maral Aznavour (TUMO Yaz kampı yetkilisi)

TUMO yaz kampında İstanbul’dan gelen harika öğrencilerin danışmanı ve sorumlusu olmak benim için çok zevkliydi. TUMO deneyimiyle oldukça ilgililerdi ve kampın bir parçası olarak bu isteklerini gösterdiler. Sadece kendi aralarında değil, diğer ülkelerden gelen çocuklarla da güçlü bir bağ kurdular. TUMO deneyiminin yanı sıra, ülkeyi gezmeyi ve tanımayı çok sevdiler. Vernisaj gezimizde çok eğlendiler, ailelerine ve kendilerine hediyelik eşyalar aldılar. İstanbullu gençlerle olan deneyimim harikaydı; bana “kuyrik can” diye hitap etmelerini çok sevdim. TUMO’nun büyüsünden etkilendiklerinin farkındayım. Umarım seneye daha büyük bir İstanbul grubunu ağırlarız.

Marie Lou (TUMO Yaratıcı Teknolojiler Merkezi Genel Müdürü)

TUMO Kampı’nın bu sene 14 farklı ülkeden katılımcısı vardı. Ama ilk defa bu sene Türkiye’den katılımcılarımız oldu. İstanbullu kampçılar, eğitim programında elde ettikleri sonuçların yanı sıra enerji seviyeleri, coşkuları ve ilgi düzeyleriyle de öne çıkıyorlardı. Bundan sonra da İstanbullu gençlerin sayısının toplam kampçıların sayısıyla doğru orantılı artmasını istiyoruz. Tavsiyemiz, 2016 yaz kampına katılan öğrencileri referans alarak yeni kayıt dönemini erkenden başlatmak.

Etiketler

TUMO


Yazar Hakkında