Bakanlık: Sur’da kiliseler kapatılmayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde kamulaştırma kararı alınan kiliselerin aslına uygun olarak ihya edileceğini ve kilise dışında bir işlev düşünülmediğini açıkladı.

Diyarbakır Sur ilçesinde yaşanan çatışmaların ardından 25 Mart 2016 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla acele kamulaştırma kararı alınmıştı. Karar Sur ilçesi içinde bulunan bütün kiliseleri de kapsıyordu. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, kamulaştırma kararını Meclis’in gündemine taşımıştı. Paylan, yazılı soru önergesiyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na kamulaştırma gerekçelerini ve kiliselerin akıbetini sormuştu. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Paylan’ın soru önergesini cevapladı. Bakanlık, kiliselerin kapatılmayacağını ve alandaki kültürel mirasın yok edilmesinin mümkün olmadığını açıkladı.

Bakanlık yanıtında, Suriçi bölgesi hazırlanan 2012 yılı Koruma Amaçlı İmar Planı’nı hatırlatarak bütün uygulamaların bu plana uygun olarak yapılacağını kaydetti.  Bakanlık yapılacak olan uygulamaların gerekçesini şu şekilde açıkladı, “Gerekli kültürel varlıkların değerleri yitirilmeden gelecek nesillere aktarılmasına, özgün dokusuna tamamen aykırı olan, can ve mal güvenliği açısından risk altında olan yapıların yıkılarak tarihi yapılara ve yöresel mimariye uygun olarak yenilenmesi sureti,yle bölgenin hem kent kültürüne hem de dünya mirasına kazandırılmasına yöneliktir”

Bakanlık, yapılacak uygulamaların kiliselerin özgün işlevlerine uygun biçimde restorasyonların yapılmasını ve farklı işlev yüklenmemesini esas aldığını belirtti. Yanıtta, “Kamulaştırma kararıyla kiliselerin kapatılması söz konusu değildir” denildi.

Bakanlık yanıtında dönüşüm çalışmalarına ilişkin şu ifadelere yer verildi, “Bakanlığımızın dönüşüm projelerinde önem verdiği noktalardan biri de toplumsal sorunlara yol açan nedenleri ortadan kaldırmak, insan ve toplum bünyesine zarar veren alışkanlıkları engelleyebilmek, komşuluk ilişkilerini geliştirmek ve alanda yaşayanları bütünleştirebilmektir.”  

Kategoriler

Türkiye



Yazar Hakkında