ZirveYayınevi davasının 1 numaralı şüphelisi

Malatya'daki Zirve Yayınevi katliamı ile ilgili, özel yetkili savcılığın hazırladığı ek iddianamenin tamamlandı. Ek iddianamede, Zirve Yayınevi katliamı davasının bir numaralı şüphelinin Hurşit Tolon olduğu öne sürülürken, Hrant Dink ve Rahip Santoro cinayetleri de yer aldı. Zirve Yayınevi katliamı davası, Dink ve Santoro cinayetleri ile Kafes Eylem Planı kapsamında ele alındı.

 

Malatya'daki Zirve Yayınevi katliamı ile ilgili özel yetkili savcılığın hazırladığı ek iddianamenin tamamlandığı belirtildi.

 

Hazırlanan ek iddianamede bir numaralı şüphelinin Erkenekon Davası tutuklusu emekli Orgeneral Hurşit Tolon olduğu öne sürülürken, yine iddianamede Hrant Dink ve Rahip Santoro cinayetlerine de yer verildiği kaydedildi.

Hazırlanan ek iddianemenin, davanın görüldüğü Malatya Özel Yetkili 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulması bekleniyor.(DHA)

Malatya’da 1’i Alman uyruklu 3 kişinin öldürüldüğü Zirve Yayınevi Davası’na ilişkin ikinci ek iddianame tamamlandı. 19 sanığın yer aldığı iddianamede bir numaralı sanık olarak belirtilen emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve bazı şüpheliler için iki kez ağırlaştırılmış hapis cezasının talep edildiği öğrenildi.

Zirve Yayınevi’nde Alman Tilman Ekkehart Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel’in 18 Nisan 2007’de boğazlarının kesilerek öldürülmesiyle ilgili soruşturmada Özel Yetkili Savcı ikinci ek iddianameyi tamamladı. Aylardır süren çalışmanın sonucunda hazırlanan yeni iddianamede yayınevi cinayetlerini işleyen sanıklar ile birlikte, olayın üzerinden 5 yıl geçtikten sonra olayın azmettiricisi olarak emekli ve muvazzaf askerlerin şüpheli olduğuna yer verildi. 19 sanığa yer verilen iddianamede emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un olayın bir numaralı şüphelisi olarak yer aldığı öğrenildi. Eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger, muvazzaf binbaşı Haydar Y., astsubay Abdullah A., Adil A., muvazzaf uzman çavuş Mehmet Ç., İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Ruhi A., Emre Günaydın, Salih Gürler, Abuzer Yıldırım, Hamit Çeker, Cuma Özdemir, Varol Bülent Aral., Hüseyin Y.’nin diğer sanıklar olduğu belirtildi.

Kafes Eylem Planı çerçevesinde değerlendirildi

Şüpheliler için TCK’nın, 312 ve 314. maddeleri çerçevesinde ‘öldürmeye azmettirmek’, ‘terör örgütü kurmak’, ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’, ‘örgüt üyeliği’ suçlarının yöneltildiği öğrenildi. Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve bazı şüpheliler hakkında isnat edilen suçlar için ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının talep edildiği kaydedildi. İddianamede Zirve Yayınevi Cinayeti ile birlikte Hrant Dink ve Rahip Santoro cinayetleri Kafes Eylem Planı çerçevesinde işlenen suçlar olarak değerlendirildiği öğrenildi.

Malatya'da 18 Nisan 2007 tarihinde Zirve Yayınevi’nde Alman Tilman Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel öldürülmüş, olayın faili olarak Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Salih Gürler ile azmettirici olarak Varol Bülent Aral tutuklanmıştı. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılaması süren davada Hüseyin Yelki, Kürşat Kocadağ ve Mehmet Gökçe ise tutuksuz yargılanıyordu. Ergenekon davası kapsamında incelenen Zirve Yayınevi soruşturmasında da eski Malatya İl Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger, muvazzaf istihbarat Binbaşı Haydar Yeşil, İnönü Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ruhi Abat’ın da aralarında bulunduğu 7 kişi tutuklanmıştı.

 Ergenekon davası kapsamında hazırlanan Zirve Yayınevi Cinayeti iddianamesinin Malatya Adliyesi 3. Ağır Ceza Mahkemes´nde devam eden davaya birleştirilmesi talep edildi. (CiHAN)