Rio’da ‘Gebeshian Dönüşü’ jimnastik oyunlarına damga vurdu

Gebeshian'ın performansında alçak çubuktan yüksek çubuğa geçişte kendi etrafında 360 derece dönerek yaptığı bu hareketin ilerde ‘Gebeshian Dönüşü’ olarak adlandırılabileceği ifade ediliyor.

Amerika doğumlu jimnastikçi Houry Gebeshian, 7 Ağustos’ta Rio’da gösterdiği performansla izleyicileri büyüledi. Üzerinde Ararat figürü olan beyaz mayosuyla Rio 2016’da sahne alan Gebeshian, Ermenistan adına Olimpiyat Oyunları’nda yarışan ilk kadın jimnastikçi oldu. 27 yaşındaki sporcu, eleme müsabakasından hemen sonra yaptığı ilk açıklamada “Tek amacım jimnastik haritasına Ermenistan’ı da işaretlemek” dedi.

ABD’nin Cleveland eyaletinde yaşayan, 27 yaşındaki asistan hekim Houry Gebeshian’ın aile kökleri Türkiye’ye dayanıyor. Aile büyükleri soykırımdan kaçarak Lübnan’a sığınan genç jimnastikçinin annesi Christine Abrahamian ve babası Hagop Gebeshian da orada dünyaya gelmiş. Kendisi ise Massachusetts doğumlu…

Pazar akşamı seyircilerden büyük alkış alan performansına rağmen madalya turuna kalamayan Gebeshian, oyunlara katılarak amacına ulaştığını söylüyor. Genç sporcu Facebook’ta yaptığı açıklamada “Daha ne isteyebilirim ki? Olimpiyatlarda yaşadığım bu tecrübeyi çok sevdim. Orada bulunduğum süre boyunca gülümsedim” dedi.


Altı yıllık hikâye

Gebeshian’ın Olimpiyat hikâyesi altı yıl önce başlamış. Ermenistan Olimpiyat Komitesi, oyunlarda ülkeyi temsil edebilmesi için Ermenistan vatandaşlığı almasına önayak olmuş. Jimnastikçi, geçen Mart ayında verdiği bir röportajda o süreci şöyle aktarıyor: “Babamın bir arkadaşı Ermenistan Ulusal Olimpiyat Komitesi’ndeydi. Kadın atletler arıyorlardı. Bana ‘Ermenistan adına yarışmak ister misin?’ diye sorunca, ‘Neden olmasın’dedim.” 

GoFundMe adlı yardım toplama sitesinde bir hesap açan sporcu, dünyanın dört bir yanındaki Ermenilerin kendisinin Olimpiyat Oyunları yolculuğuna kaynak sağladığını ve bunun muhteşem bir his olduğunu söylüyor. Ermeni kültürünün dilinden mutfağına kadar her yönüyle yaşatıldığı bir evde büyüdüğünü söyleyen Gebeshian, “Cleveland’daki bu canlı Ermeni toplumunun parçası olduğum için şanslı ve gururluyum” diyor.

Gebeshian Dönüşüİlk olarak 17 Nisan’da, 2016 Olimpiyat Oyunları öncesi Rio’daki deneme müsabakalarına katılan Gebeshian, 36 yarışmacı arasında 21. olarak oyunlara katılmaya hak kazandı. Dört dalda yarışan sporcu, bireysel müsabakalarda toplamda 53.848 puanla 38. sırayı elde ederek, madalya turuna kalamadı.

Gebeshian’ın performansında, dünyanın ilgisini çeken özel bir hareket de bulunuyor. Türdeş olmayan çubuk performansında alçak çubuktan yüksek çubuğa geçişte kendi etrafında 360 derece dönerek yapılan bu hareketin ilerde ‘Gebeshian Dönüşü’ olarak adlandırılabileceği ifade ediliyor. Bu hareketle seyirciden büyük alkış alan jimnastikçi, performansı sırasında çubukları, seyircilerin Gebeshian’ın aldığı puanı beğenmeyip hakemleri yuhalamasından sonra ise platforma dönüp diğer jimnastik aletlerini öptü. “Bu spora teşekkür etmek istedim” diyen Gebeshian, Rio 2016 Olimpiyat Oyunları’nın kendisinin profesyonel jimnastik kariyerindeki son yarışma olabileceğini söylüyor.


Kategoriler

Güncel Diaspora Yaşam



Yazar Hakkında