Dink davası: ‘MİT ve Jandarma İstihbarat ne iş yapıyordu?’

Hrant Dink davasında dört gün süren duruşma sonra erdi. Duruşma 26-27-29-30 Eylül’e ertelendi. Duruşmada savunma yapan Özkan Mumcu, “Biz Yasin Hayal’e önem verip takip yaparken MİT Trabzon Bölge Başkanlığı ve Jandarma İstihbarat ne iş yapıyordu?” diye sordu.

UYGAR GÜLTEKİN
GÖZDE KAZAZ

Dink cinayetinde kamu görevlilerinin yargılandığı davada dört gün süren duruşmalar sona erdi. Tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddeden mahkeme heyeti duruşmayı 26-27-29-30 Eylül’e ertelendi. 

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve tutuksuz sanıklar Celalettin Cerrah, Reşat Altay, Ahmet İlhan Güler, Sabri Uzun, Ercan Demir, Mehmet Ayhan, Faruk Sarı, Onur Karakaya, Özkan Mumcu ve Erhan Tuncel katıldı. 

Ayrıca Tamer Bülent Demirel, Osman Gülbel, Ali Poyraz, Ogün Samast ve Yasin Hayal SEGBiS aracılığıyla bulundukları cezaevlerinden duruşmaya katıldı. 

Dink Ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Bahri Belen, Sebu Alsangil, İnci İşbulur, Ayşenur Demirkale, Hülya Deveci ve sanıkların avukatları katıldı.

‘Erhan Tuncel önemli bir elemandı’ 

Duruşmanın son gününde dönemin Trabzon Emniyeti İstihbarat Dairesinde görevlisi  Özkan Mumcu’nun çapraz sorgusu yapıldı. Sanık ve müdahil avukatları Mumcu’ya sorular yöneltti. 

Soruları yanıtlayan Özkan Mumcu, istihbarat çalışmalarında en önemli kaynağın yardımcı istihbarat elemanı olduğunu söyledi. Mumcu, “Dink cinayeti tasarısına ilişkin Erhan Tuncel önemli bir elemandı” dedi. 

Yasin Hayal’in dinlenmesi ve takip edilmesi konusunda yetersiz kalınıp kalınmadığı soruları üzerine Mumcu, “Yasin Hayal cezaevinden çıktı. Cihat bölgelerine gitmek istiyor. Bombalama yapmış, 6 kişiyi yaralamış. Hayal yeniden bir şey yapar mı, bunu takip etmek gerekiyor diye refleks gösterdik. Dinleme yaptık, izleme yaptık, yardımcı istihbarat elemanı çalıştırdık. MİT Trabzon Bölge Başkanlığı ne yapmış? Jandarma İstihbarat Bölge Başkanlığı ne yapmış? Hiçbir şey yapmamış. Bir soruşturma veya kovuşturma var mı? Yok” ifadelerini kullandı. 

‘Operasyon yapılması gerekmez mi?’

Celalettin Cerrah’ın avukatı Mehmet Köksal, Dink cinayeti tasarısı konusunda bilgi alınan kaynak olan yardımcı istihbarat elemanı Erhan Tuncel’in ilişkisi kesildikten sonra operasyon yapılması gerekmez miydi diye sordu. Mumcu, kendisinin böyle bir yetkisinin olmadığını, bu yetkinin şube müdürlerinde olduğunu söyledi. 

Avukat Köksal, Dink’in ne pahasına olursa olsun öldürüleceği istihbaratının neden Koruma Şube Müdürlüğü’ne yazılmadığını sordu. Mumcu, bu yetkinin de Şube Müdürlüğü’nde olduğunu iddia etti.  

Tuncel- Dinç görüşmesi

Trabzon Emniyeti eski Müdürü Reşat Altay, Erhan Tuncel’le Engin Dinç’in Trabzon İstihbarat Şubesiyle yaptığı görüşmenin ne kadar sürdüğünü sordu. Mumcu, “Hatırlamıyorum, en az yarım saatti” dedi.  Altay, görüşmenin kayıt altına alınmadığını ve büro personeline bilgi verilip verilmediğini sordu. Mumcu görüşmenin kayıt altına alınmadığını ve  bilgi verilmediğini söyledi. 

Hedef Erhan Tuncel

Ali Fuat Yılmazer, Özkan Mumcu’ya Erhan Tuncel’in Jandarmayla ilişkide olduğunun şubede konuşulup konuşulmadığını sordu. Mumcu, hiç konuşulmadığını söyledi.  Yılmazer, Tuncel’in hedef olarak takip edilmediğini sordu. Mumcu, Tuncel’in hedef olarak dinlendiğini söyledi.

Erhan Tuncel Mumcu’ya, “sizinle buluşmalarımızda beni arabayla bir iki saat beklediğiniz oldu mu?” diye sordu. Mumcu, “Hatırlamıyorum”  dedi. 

Tuncel: Bilgi verdim

Erhan Tuncel, Dink’in öldürülmesinde Ogün Samast’tan önce tetikçi olarak kullanılacağı iddia edilen Zeynel Abidin Yavuz hakkında bilgi ve üzerinde Yasin Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz’un parmak izlerinin olduğu Hrant Dink fotoğraflarını Mumcu’ya verdiğini ve Zeynel Abidin Yavuz’la ilgili çalıştıklarını söyledi. Mumcu, kendisine böyle bilgi verilmediğini söyledi. 

Akyürek Dinç ve Yavuz’u işaret etti 

Özkan Mumcu’nun çapraz sorgusunun sona ermesinin ardından Mahkeme heyeti tahliye taleplerini aldı. Sanık Ramazan Akyürek Mahkeme’ye sunduğu dilekçede, Trabzon emniyet görevlilerinin kendi iradesiyle atanmadığını, kendisi dışındaki emniyet personelinin tutuksuz yargılandığını söyledi. Akyürek, “Bana en yakın çalışan iki yönetici Engin Dinç ve Vedat Yavuz’dur. Bu iki arkadaşımız örgüt mensubudur demiyorum ama bir adaletsizliğe işaret ediyorum. Tutuksuz yargılanmak istiyor, tahliyemi talep ediyorum” dedi. 

Bir sonraki duruşma 26-27-29-30 Eylül’de görülecek. Sonraki duruşmada Trabzon İstihbarat'tan Mehmet Ayhan, Onur Karakaya ve Mehmet Uçar'ın sorgusuna geçilecek. 

Kategoriler

Güncel Dink Davası