Yönetmenler: İşten çıkarılan arkadaşlarımıza kefiliz

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Şehir Tiyatroları’nda çalışan 20 tiyatrocunun, darbe girişiminin ardından ‘performans düşüklüğü’ gerekçesiyle işten çıkarılmasına yönelik tepkiler devam ediyor. Çeşitli tiyatrolarda çalışan 27 yönetmen, bir açıklama yayımlayıp uygulamayı kınadı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), hükümetin olağanüstü hal (OHAL) ilanının ardından yayınladığı 667 No’lu ‘Kanun Hükmünde Kararname’ye dayanarak “performans düşüklüğü” gerekçesiyle, aralarında Sevinç Erbulak ve Kemal Kocatürk’ün de olduğu 20 tiyatrocuyu görevden uzaklaştırmıştı 

Aralarında Macit Koper, Mehmet Birkiye, Orhan Alkaya ve Haldun Dormen'in de bulunduğu 27 tiyatro yönetmeni, meslektaşlarının görevden uzaklaştırmalara tepki olarak bir bildiri yayımladılar ve “arkadaşlarının performanslarına kefil olduklarını” açıkladılar.

Yönetmenler yaptıkları açıklamada, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda görevine son verilen 17 oyuncu, 1 dramaturg, 1 müzisyen ve 1 koreograf arkadaşımızın mesleki yeterlilik ve performanslarına, meslek ahlakı ve liyakatlarına tanık ve kefiliz” ifadelerini kullandı.

Açıklamaya imza veren yönetmenler şöyle:

Orhan Alkaya, Ragıp Yavuz, Emre Koyuncuoğlu, Engin Uludağ, Haldun Dormen, Yücel Erten, Macit Koper, Taner Barlas, Engin Gürmen, Nurullah Tuncer, Ayşe Emel Mesçi, Mehmet Birkiye, Engin Alkan, Arif Akkaya, Naşit Özcan, Yıldırım Fikret Urağ, Yıldıray Şahinler, Aslı Öngören, Kemal Kocatürk, Ergün Işıldar, Bora Seçkin, Can Doğan, Hülya Karakaş, Yiğit Sertdemir, Hakan Yavaş, Ersin Umulu, Özgür Kaymak, Ali Gökmen Altuğ, Arda Aydın

Erbulak: Korktuğunuz şeye dönüşmeyin

Görevden alınan sanatçılar arasında yer alan Sevinç Erbulak, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada “benim ustalarımdan öğrendiğim bir şey var, gerçek her zaman bir tanedir ve bir gün mutlaka ortaya çıkar. Yeniden sahnede olacağımız, işimizi yapacağımız günler mutlaka gelecek. En kısa sürede bu yanlışın düzeltilmesini diliyorum. 'Hayat muhteşem olmadığı için sanat var' ve sanat, korkakların işi değildir. Ömrünüz yettikçe, korktuğunuz şeye dönüşmeyin. İyi ki varsınız" dedi. 

Kategoriler

Kültür Sanat Tiyatro


Yazar Hakkında