Mısırlı Hristiyanlar eşitlik için sokağa çıktı

Mısırlı Hristiyanlar, meclise sunulan ve kiliseleri ilgilendiren yasa tasarısı ve son aylarda artan saldırılar üzerine Kahire’de bir protesto düzenledi.

“Dini Ayrımcılığa karşı Mısırlılar” isimli grubun çağrısıyla bir araya gelen Mısırlı Hristiyanlar, Kahire’de mahkemenin önünde bir araya geldi.  

Associated Press’e konuşan eylemcilerden Michael Armanious "Ben her şeyden önce bir Mısır vatandaşıyım. Biz de vergi veriyoruz, askere gidiyoruz, Mısır'daki herkesle benzer ekonomik problemleri yaşıyoruz neden daha az hakka sahip olalım?" dedi.

Yakında meclis gündemine gelecek yasa tasarısı, kiliselerin inşasını izne bağlıyor.

Protestoya katılan göstericilerden Magda Tharwat, Daily News Egypt’e verdiği mülakatta “Neden kiliselerin inşası için bir yasaya ihtiyaç duyuluyor da camilerin inşası için duyulmuyor?’ diye soruyor.

Öte yandan, Hristiyan azınlıklara yönelik şiddet eylemleri de artmış durumda. Geçtiğimiz temmuz ayında Naj al-Nassara köyünde bulunan Archangel Mikhail Kıptî Kilisesi ateşe verilmişti.

91 milyon nüfusa sahip Mısır’ın yüzde 10’unu Hristiyanlar oluşturuyor. Hristiyanların büyük bir kısmı, 2013 yılında ‘daha seküler bir rejim’ talebiyle Sisi darbesini desteklemişti. Fakat özellikle son aylarda Hristiyanlara yönelik baskılar artmış durumda. 




Yazar Hakkında