Özgür Gündem’e kapatma, polis baskını ve gözaltılar

Özgür Gündem gazetesi, İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından geçici olarak kapatıldı. Gerekçe, “PKK terör örgütünün propagandasını yapmak”. Mahkemenin aldığı karardan sonra polis Özgür Gündem gazetesine baskın düzenledi.

Özgür Gündem gazetesi, İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından “geçici olarak” kapatıldı. Gazete yetkilileri kendilerine henüz bir tebligat yapılmadığını açıkladıktan kısa bir süre sonra polis Özgür Gündem'in ofisine baskın düzenledi. Özgür Gündem'in olduğu sokağı kapatarak girişlere izin vermeyen polis, içeride gazetecilerin itirazlarına rağmen GBT kontrolü yaptı ve ardından arama işlemlerine başladı. 

Baskın ve gözaltılar

Polisin aramalarına devam ettiği sırada Özgür Gündem binasında bulunan avukat Sinan Zincir, "Gazete binası tamamen boşaltılarak, Özgür Gündem'in yarınki baskısı engellenmek isteniyor" açıklaması yaptı. İnsan Hakları Derneği yaptığı açıklamayla Özgür Gündem çalışanlarından Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya, Davut Uçar, Günay Aslan, M. Ender Öndeş, Doğan Güzel, İnan Kızılkaya, Fırat Yeşilçınar, Reyhan Hacıoğlu, Ersin Çaksu ve bir DİHA muhabirinin gözaltına alındığını duyurdu. 

Mahkeme kapatma gerekçesi olarak, “Özgür Gündem isimli gazetenin sürekli PKK terör örgütü propagandası yaptığı ve silahlı terör örgütünün yayın organı gibi hareket ettiği iddiası ile yetkilileri hakkında TCK’nın 301/2, 314/2, 220/1-2-8, 1713 sayılı yasanın 7/2 maddeleri uyarınca soruşturmaya başlandığı anlaşılmış olmakla, anılan gazetenin TC Anayasası’nın 28. Maddesinin son fıkrası uyarınca geçici olarak KAPATILMASINA…” ifadeleri yer aldı. 

Zana: Dayanışmaya çağırıyoruz

Gözaltına alınmadan önce Evrensel’e konuşan Özgür Günden Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya, "OHAL kararı öncesi zaten gazetemize dönük yoğun saldırlar vardı. Dayanışma kampanyamızla bu saldırıları önemli oranda püskürtmüştük. 15 Temmuz darbe girişimini fırsat olarak gören iktidar OHAL'e dayanarak tüm demokratik muhalif yayın organlarına yönelmiş durumda. Bu karar bunun ilanıdır. Özgür Basın geleneği hiçbir darbe kararına boyun eğmeyecek ve halkın haber alma hakkında sonuna kadar savunacaktır. Bütün demokratik basın yayın organlarını gazetecileri basın meslek örgütlerini sivil toplum örgütlerini ve halkımızı gazetemizle dayanışmaya ve sahip çıkmaya çağırıyoruz" diye konuştu.  Öte yandan Özgür Gündem çalışanlarından bazıları sosyal medyada paylaştıkları mesajlarla yarınki gazeteyi hazırlamaya devam ettiklerini duyurdu. 

Özgür basın nöbetine çağrı

İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından "geçici süreyle kapatılan" Özgür Gündem Gazetesi, karara karşı "Özgür Basın Nöbeti" başlattı. Gazete yönetimi, okurları başta olmak üzere, gazetecileri, basın meslek örgütlerini, demokratik kitle örgütlerini ve tüm duyarlı kamuoyunu gazete binasına gelerek nöbet tutmaya davet etti. Yarın saat 12.00'de gazetenin Taksim'deki binası önünde karara tepki göstermek amacıyla Özgür Gündem Gazetesi ve basın meslek örgütleri tarafından basın açıklaması yapılacak.

Nöbetçi yayın yönetmenleri tutuklanmıştı

Özgür Gündem gazetesinin 3 Mayıs’ta başlattığı “Nöbetçi Eş Genel Yayın Yönetmeni” dayanışma kampanyasına katılan 15 gazeteciye “terör örgütünün propagandasını yapmak”tan soruşturma açılmıştı. Soruşturma kapsamında ifade vermeye giden Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin, 20 Haziran’da tutuklanmış, yapılan itirazlardan sonra üç gönüllü yayın yönetmeni 30 Haziran’da serbest bırakılmıştı.

DİSK Basın-İş'ten açıklama

Özgür Gündem'in kapatılması üzerin DİSK Basın-İş bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle dendi: "Bir gazete düşünün kurulduğu 1992'den bu yana 89 çalışanı görev başında öldürülmüş olsun. Hatta binası bombalansın, çalışanları, yöneticileri hapishaneyi mesken tutmuş olsun, ama yine de var olsun.

Bir yanda her türlü baskıya karşı yayına devam eden Özgür Gündem geleneği, diğer yanda 1925'den bu yana süregelen Takrir-i Sükun geleneği. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'dokunulmazlıklar boşuna kaldırılmadı ya' sözünü işaret fişeği görenler Özgür Gündem gazetesinin geçici süreyle kapatılmasına karar verdi.

Özgür Gündem'in mahkeme, Kanal 35'in RTÜK kararı ile kapatılması açık bir sansürdür, 'OHAL sokağı etkilemeyecek' diyenlerin gerçek niyetlerinin ortaya çıkmasıdır. Özgür Gündem yalnız değildir."

Kategoriler

Basın Gündem



Yazar Hakkında