Gülen için 2 defa ağırlaştırılmış müebbet ve 1,900 yıl hapis talebi

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2015’te başladığı FETÖ soruşturması kapsamında hazırladığı iddianamede 110 sanık için 2 yıl ila ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen cezalar istendi. 2015’te başlayan soruşturma iddianamesinde 15 Temmuz darbe girişimi de yer aldı.

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Eylül 2015'te Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) finansal ayağına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında, 71 klasörden oluşan dava dosyasından 2 bin 527 sayfalık iddianame hazırlanarak Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesine sunuldu.  Başsavcılık, örgütün finans ayağına yönelik yaklaşık bir yıldır süren soruşturma kapsamında hazırladığı iddianamede, örgütün 15 Temmuz'daki darbe girişimine de yer verdi.

Mahkemenin kabul ettiği iddianamede, Fetullah Gülen "bir numaralı" sanık olarak yer alırken, 13'ü tutuklu 111 sanığa "Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", "Terörizmin finansmanı", "Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs", "Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Nitelikli dolandırıcılık" gibi suçlamalar yöneltildi.

110 sanık hakkında 2 yıl ila ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezası talep edildi.

Gülen için istenen cezalar

İddianamede, Gülen'in "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "Dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle nitelikli dolandırıcılık" ve "Terörizmin finansmanı" suçlarını işlediği belirtildi.

Savcı, isnat edilen suçlardan ve diğer zanlıların işlediği suçların ceza miktarlarının eklenmesiyle Gülen hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 900 yıl hapis cezası ile 2 milyon 210 bin gün adli para cezası verilmesini talep etti.

Darbe girişimi de iddianamede

İddianamede, örgütün 15 Temmuz'daki darbe girişimine de yer verildi. ‘FETÖ/PDY'nin hükümete karşı darbe girişimleri ve cebir şiddet eylemleri’ başlığı altındaki bölümde, 17-25 Aralık süreci, MİT tırları soruşturması ve 15 Temmuz darbe girişimine atıfta bulunuldu.

Örgütün amacının yargı, emniyet ve TSK içinde yapılanarak "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına suikast planlamak, TBMM'yi ortadan kaldırmak, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" olduğu vurgulandı.

Darbe girişimleriyle ilgili görsellerin de paylaşıldığı iddianamede, örgüt üyelerinin Gülen'in talimatları doğrultusunda hareket ettikleri ifade edildi.

"Devletin tüm kurumlarını ele geçirmek istiyorlar"

İddianamede, FETÖ'nün uzun yıllardır resmi kurumlar ve istihbarat birimlerinde yapılanarak devlet arşivlerine girmeyi başardığı, ilk etapta devlete karşı savaş vererek hedeflere ulaşmanın yıpratıcı olacağı düşüncesiyle mevcut sistemi yıkmak yerine, devletin tüm kurumlarını ele geçirmeyi hedeflediği belirtildi.

Paraları ABD'ye aktarmışlar

İddianamede, örgüt üyelerinin "himmet", "bağış", "kurban", "zekat" gibi yöntemlerle özellikle iş adamlarından topladıkları paraları, kurdukları paravan şirketler aracılığıyla Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Afrika, Tunus, Fas, Ürdün, Almanya gibi ülkelerdeki bankaları kullanarak ABD'ye aktardıkları tespitinde bulunuldu.

Bir yıllık soruşturma

FETÖ'nün Uşak'ta 1984 yılından itibaren faaliyet gösterdiği, özellikle iş dünyası ve bürokraside önemli isimleri kullanarak örgüt adına çıkar sağladığı belirtilen iddianamede, 6 kişi şikayetçi, 60 kişi mağdur olmak üzere toplam 220 tanık ifadesi yer aldı.

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığının FETÖ/PDY'nin finans ayağına yönelik Eylül 2015'te başlattığı soruşturma kapsamında Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 83 kişiyi gözaltına almış, 13 kişi tutuklanmış, 20 kişi hakkında ise yakalama kararı çıkarılmıştı.

 



Yazar Hakkında