Gazeteci Aris Nalcı Azerbaycan’da ‘istenmeyen adam’

Gazeteci Aris Nalcı, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’nın oluşturduğu istenmeyen insanlar listesine girdi.

Aris Nalcı'ya Azerbaycan Dış İşleri Bakanlığı tarafından mail yoluyla iletilen bilgiye göre, karara Nalcı’nın T24.com.tr sitesinde yayınlanan bir röportajı gerekçe gösterildi.

‘İşgal altındaki Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarını yasadışı bir şekilde ziyaret eden yabancı kişiler’ başlıklı listede toplam 591 kişi bulunuyor. Azerbaycan tarafından verilen bir vize ya da resmi izin olmaksızın Karabağ Cumhuriyeti topraklarına giren kişiler Azerbaycan tarafından kınanıyor ve bu kişiler istenmeyen kişiler listesine dahil ediliyor.

Gazeteci Aris Nalcı, 2014 yılında Karabağ Cumhuriyeti’ni, bölgeye Ermenistan toprakları üzerinden girerek ziyaret etmiş, Karabağlı yetkililerle yaptığı röportajsa Nalcı’nın T24.com.tr internet sitesindeki köşesinde yayınlanmıştı. Mevcut listede Türkiye’den akademisyen Ezgisu Biber’in de ismi dâhil edilmiş durumda.

Azerbaycan’ın istenmeyen kişiler listesine daha önce Türkiye’den gazeteci Nagehan Alçı da girmişti. 2009 yılında Akşam gazetesinde yayınlanmak üzere bir yazı dizisi çalışması için Karabağ’ı iki gün ziyaret eden Alçı, 2013 yılında Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü desteklediğini belirterek Azerbaycan’da kendisini listeden çıkarmasına talep etmişti ve bu talebi Aralık 2013’te kabul edilmişti.

Listede pek çok farklı ülkeden diplomat, parlamenter, sivil toplum çalışanı ve araştırmacı bulunuyor. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elman Abdullayev’in açıklamasına göre liste, gözden kaçmış muhtemel başka girişler sebebiyle tamamlanmış değil. Abdullayev, “Eğer bir kişi Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarını Azerbaycan’In izni olmadan ziyaret edip bundan pişmanlık duyup ziyaretinin yasadışı olduğunun farkına varıp Azerbaycan yetkililerine bir açıklamayla başvurursa, Azerbaycanlı yetkililer kişinin listeden çıkarılma talebini değerlendirmek isteyecektir” açıklamasında bulunmuştu.

Diğer yandan Azerbaycan’daki önde gelen gazetecilerden Hatice İsmailova, Karabağ’ı daha önce hiç ziyaret etmemiş bazı kişilerin, sırf Azerbaycan iktidarını eleştirdiği için listeye alınarak, ülkeye girişinin engellendiğini iddia ediyor.

Azerbaycan’ın Ermenistanlılar haricinde diğer ülke vatandaşı Ermenilere de ülkeye giriş konusunda zorluk çıkardığı biliniyor. Eurovizyon yarışması için Türkiye’den Azerbaycan’a giden müzisyen Burak Bedikyan ülkeye alınmamıştı. Türk bilek güreşçisi Zafer Zoyan’sa ismi Ermeni ismini çağrıştırdığı için Azerbaycan’a girememişti.



Yazar Hakkında