HDP’den Dink cinayeti için araştırma önergesi

HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Hrant Dink cinayetiyle ilgili Meclis araştırması açılması için önerge verdi.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra ortaya çıkan gelişmeleri hatırlatan Çağlar Demirel, cinayette sorumluluğu olan devlet görevlilerinin ve derin bağlantılarının açığa çıkartılması gerektiğine dikkat çekti.

HDP  HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Dink cinayetine ilişkin Meclis araştırması için teklif verdi. TBMM Başkanlığına dilekçe veren Demirel, Dink cinayeti üzerinden geçen 9 yılda etkin soruşturma yürütülmemesinin, cinayette sorumluluğu olan devlet görevlilerinin ilişkilerinin açığa çıkartılmamış olmasının toplum vicdanında derin bir yara açtığı belirtildi.

Demirel, dilekçesinde “15 Temmuz Darbe girişimi sonrası Dink cinayetinin yeniden gündeme gelmesi ve bu kapsamda yaşanan süreçte, bu cinayette sorumluluğu olan devlet görevlilerini ve derin bağlantılarını ortaya çıkarmak ve toplumsal adalete katkı sunmak adına” Meclis araştırması açılması gerektiğine vurgu yaptı.

‘Kamu görevlileri görevlerine devam ediyor’

Demirel teklif gerekçesinde, Dink cinayetinde delillerin yok edilmiş olduğuna ve bu cinayetin içerisinde yer aldığı iddia edilen kamu görevlilerinin terfi ettirildiği yada hiç sorumluluğu yokmuş gibi görevlerine devam ettiğini kaydetti.

Teklifte şu ifadelere yer verildi, “Cinayetin hemen ardından ortaya çıkan somut gelişmeler ve deliller, Dink’in katledilmesinin devleti temsil eden resmi görevli kişilerin de içinde bulunduğu ve cinayetin işlenmesinde aracıların bulunduğu planlı bir suikaste açıkça işaret etmektedir.”

‘Başka devlet görevlileri de var’

15 Temmuz darbe girişiminin ardından jandarma görevlilerinin tutuklandığını belirtilen teklif gerekçesinde,

“Bu gözaltılar darbe girişimini yaptığı ifade edilen paralel yapıya dönük operasyonlar çerçevesinde söz konusu olmuş ve Dink cinayetinin sorumlusu olarak bu yapı ifade edilmeye başlanmıştır. Öyle ki, Savcı tutuklanmasını istediği 2 şüpheliye ilişkin mahkemeye sevk yazısında Dink cinayetinin 15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişiminde bir başlangıç eylemi olarak tanımlamıştır. Oysaki dokuz yılı aşkın zamandır, bütün somut deliller ortada olmasına ve şu an gözaltına alınanların da içinde olduğu birçok kamu görevlisinin cinayetteki sorumluluğu bilinmesine karşın, bu cinayetin açığa çıkarılmamış olması, devlet içindeki bu yapıların korunduğu veya bu cinayetteki sorumluluğun başka devlet görevlilerini de kapsadığı kaygısını güçlendirmektedir. Bu açıdan, bu cinayeti işleyen ve planlayanların haricinde de; bu cinayette ihmali ve hatta parmağı olan devlet görevlileri ile bu kişileri koruyanlar da açığa çıkarılmalıdır.”

‘Hasta tutsaklar için de araştırma açılmalı’

HDP Grup Başkanvekili Çağar Demirel, cezaevlerine bulunan hasta tutuklu ve hükümlülerin durumlarının incelenmesi için de Meclis araştırması açılmasını istedi.

Demirel,  15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, hasta tutuklu ve hükümlülerle ilgili raporların verildiği Adli Tıp Kurumu’nda görevden almaların olduğunu hatırlatarak, “15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Adli Tıp Kurumu’na yönelik operasyonlarla inceleme altına alınan kurumun daha önceki yıllarda verdiği kararların ve raporların yeniden değerlendirilmesi ve kurumda yapılan hukuksuz ve bilimsellikten uzak kararların ortaya çıkarılması” amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi. 

Kategoriler

Güncel Dink Davası



Yazar Hakkında