Dilican’ın sıradışı gözlemevi

Ermenistan yeni bir sanat inisiyatifiyle tanışmaya hazırlanıyor. 22 Ağustos’ta dünyaya tanıtılan Dilijan Arts Observatory (Dilican Sanat Gözlemevi), Ermenistan’dan dünyaya açılacak uluslararası bir sanat inisiyatifi olma iddiasıyla yola çıkıyor. İnisiyatifin açılış dönemi için hazırlanan etkinlik ve programlar 11 Eylül’e kadar devam edecek.

Uluslararası sanatçıları, tasarımcıları, kültür tarihçilerini ve çevrebilimcileri Dilican’da buluşturacak olan inisiyatifin merkezi, Sovyetler Birliği döneminde aktif olan bir elektronik fabrikasının binasında yer alıyor. Tarih ve doğanın iç içe olduğu bu mekânın disiplinlerarası bir alan haline gelmesi hedefleniyor. 

Initiatives for Development of Armenia (IDeA) Foundation (Ermenistan’ın Gelişimi için İnisiyatifler Vakfı) ve Dilijan Development Foundation (DDF- Dilican Gelişim Vakfı) tarafından başlatılan girişimin üç hafta sürecek olan ilk dönem etkinlikleri kapsamında sanat, zanaat, müzik, astronomi, mimari, tasarım, geleneksel mutfaklar, botanik ve çevre konularında bir dizi saha araştırması yürütülecek ve yöre halkıyla bire bir ilişki kurulacak. Gözlemevindeki çalışmalarda elde edilen sonuçlar ve üretilen yapıtlar, 10-11 Eylül’de konser, sergi, performans, yemek tadımı gibi etkinliklerle, meraklılarıyla paylaşılacak; ardından, Kasım 2017’de Hamburger Bahnhof Berlin’de ve 2018 yazında Paris’te ‘Centre Pompidou’da düzenlenecek sergilerle geniş kitlelere ulaşacak.

Disiplinlerarası bir mekân

Ermenistan’ın yanı sıra yurtdışından katılımcılara da ev sahipliği yapan projenin küratörlüğünü, daha önce Frankfurt’taki Weltkulturen Musuem’un (Dünya Kültürleri Müzesi) direktörlüğünü yapan Clementine Deliss üstleniyor.

Bulunduğu coğrafyaya canlılık katacak olan projenin devamında, uzun vadede Dilican’da bir sanat akademisi kurulması planlanıyor. Bu sıradışı akademinin, inisiyatifin ruhuyla uyumlu olarak, botanik, tıp ve hukuk gibi disiplinleri de kapsaması; sanat yapıtlarının yanı sıra, farklı alanlardaki üretimlere de ev sahipliği yapması hedefleniyor.

Bölgenin kültürel yaşamını canlandırması beklenen projeyi, Dilijan Art Initiative’in (Dilican Sanat İnisiyatifi) kurucuları Ruben Vardanyan ve Veronika Zonabend destekliyor. 56. Venedik Bienali’nde Ermenistan Pavyonu’nun sponsorlarından olan Dilijan Art Ini-
tiative, 14. İstanbul Bienali’nde çok sayıda yapıtın üretimine destek olmuştu.

Dilican ve Ermenistan’ın kültürünün, uluslararası platformlarda tanıtılmasında önemli rol oynayacak olan bu yeni oluşum, Ermenistanlı ve Diaspora’da yaşayan sanatçıların çalışmalarının uluslararası platformlarda daha fazla görünür olmasını sağlayacak. 



Yazar Hakkında