Sınavlarda ayrımcılık ve ırkçılık öğretilmeye devam ediliyor

İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin liseye geçişini düzenleyen Seviye Belirleme Sınavı dün (9 Haziran) yapıldı. On binlerce adayın girdiği, yurt içinde yüzlerce sınav merkeziyle binlerce binada yapılan sınavın Sosyal Bilgiler bölümünde, Ermeni ve Rumları 'hain' olarak niteleyen ayrımcı ve ırkçı bir soru soruldu. Benzeri bir başka ayrımcı soru da, deneme sınavlarında sorularak geçtiğimiz Ocak ayında gündeme gelmişti.

SARKİS GÜREH

İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin liseye geçişi için düzenlenen Seviye Belirleme Sınavı dün (9 Haziran Cumartesi) yapıldı. 1 milyon 98 bin 243 adayın başvurduğu SBS, yurt içinde 654 sınav merkeziyle 3 bin 828 binada saat 10.00’da başladı. SBS’nin Sosyal Bilgiler başlıklı bölümünde Ermenileri ve Rumları hain olarak niteleyen bir sorunun yer aldığı görüldü.

Sosyal Bilgiler testinin ikinci sorusunda, Ermeniler ve Rumlara karşı toplum içinde yaygın olan düşmanca hisleri körükleyecek şekilde, Ermenilerin ve Rumların birinci dünya savaşında işgal kuvvetleriyle işbirliği yaptıkları ön bilgisi verilerek şu soru soruldu:

“Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra yurdumuzun işgal edilmesi karşısında İstanbul Hükümeti sessiz ve kayıtsız kaldı. Yüzyıllarca Türklerle beraber huzurlu ve güvenli bir yaşam sürdüren bazı Rum ve Ermeniler de işgalcilerle işbirliği yaptılar. Bu durum karşısında Türk milleti nasıl bir tepki göstermiştir?”

Deneme sınavında da sorulmuştu

Geçtiğimiz ocak ayında Bakırköy İlçesi genelinde yapılan bir SBS deneme sınavında da benzeri bir skandal yaşanmıştı.

Radikal gazetesinin 23 Aralık 2011 tarihli sayısında Fransa Parlamentosu'ndan geçen “Ermeni soykırımını inkar edenlere ceza” öngören yasa ile ilgili atılan manşete atıfta bulunarak sorulan soru şöyleydi:

“Mondoros Antlaşması sonrası kurulan ve amacı dünya kamuoyunu Ermenilerin yaptığı zulümler hakkında belge ve Fransızca eserler yayınlayarak etkilemek olan aşağıdaki hangi cemiyet daha etkili olsaydı bugün Ermeni meselesiyle ilgili bu gazete haberi yayınlanmayabilirdi?”

Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine MEB Bakırköy Müdürlüğü sorunun iptal edildiğni duyurmuşsa da soru geçerli sayılmıştı. 

İlgili haberler için: