Kilisede eşcinsel evliliğin önü açıldı

Danimarka’da eşcinsellere kiliselerde evlenme hakkı tanıyan yasa tasarısı 24 ret oyuna karşılık, 85 kabul oyu ile meclisten geçti. 15 Haziran'dan itibaren yürürlüğe girecek yasaya göre eşcinseller kilisede dini nikah kıydırabilecek. Öte yandan yasayla tanınan bir hak ile eşcinsel evliliğe karşı çıkan papazlar, çiftin evlenmesini engelleyebilecek.

Uyumdan sorumlu Sosyal İşler Bakanı Karen Hakkerup’un parlamentoya sunduğu yasa tasarısı 15 Haziran’dan itibaren yürürlüğe girecek. 

Yasa sayesinde bundan böyle eşcinseller kiliselerde dini nikah kıydırabilecekler. Ancak eşcinsellerin kiliselerde evlenmelerine karşı çıkan papazlar olduğu için yasaya konulan bir madde ile, papazlara, dini nikah kıyma işlemine hayır diyebilme hakkı tanındı. Eşcinsellerin kiliselerde evlenmelerine karşı olmayan papazlar dini nikah kıyarken, karşı olan papazlar kendilerine müracaatta bulunan bir eşcinsel çifte hayır diyebilecekler.
 
Tasarının parlamentodan geçerek yasalaşması ülkenin göçmen asıllı ilk bakanı olan Kilise Bakanı Manu Saren’i rahatlattı.

(hürriyet.de)