Bol söz, 301 milyon mana

Müzisyen Arto Tunçboyacıyan’ın yazdığı ‘301 Söz 301 Milyon Mana’ adlı cep kitabı dağıtıma hazır. Tunçboyacıyan, yakında satışa çıkarılması planlanan kitabın başlığında, Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesine göndermede bulunuyor.

Daha önce ‘200 Thoughts 200 Million Meanings: Out-side Looking In’ (200 Düşünce 200 Milyon Mana: Dışarıdan İçeri Bakış) adlı kitabı İngilizce olarak yayımlanan sanatçı, benzer kurguda bir eserle, bu kez Türkiye’deki okuyucularıyla buluşmaya hazırlanıyor. Tunçboyacıyan’ın, sanattan doğaya, bilimden dine kadar pek çok alandaki ‘özlü sözler’inin yer aldığı ‘301 Söz 301 Milyon Düşünce’de şimdilik deneme baskısını yaptı ancak yakında raflardaki yerini alacak. 

“Hayata çıplak gözle bakmak”

Kitabın editörlüğünü üstlenen Songül Kaya Karadağ, kitaba şu satırları not düşmüş:

“301 Söz 301 Milyon Mana diyor Arto Tunçboyacıyan ve ‘Biz bizi biliyor muyuz?’ diye hemen ardından soruyor.

Adından da anlaşılacağı gibi bu kitap daha önce okuduğunuz kitaplara pek benzemiyor. Sayfaları çevirmeye başladığınızda da göreceksiniz. Arto burada ne uzun uzadıya bilgi verip başınızı ağrıtıyor, ne ‘şu doğru şu yanlış’ diye yol gösteriyor, ne de bazı konularda ahkam kesip iddiada bulunuyor.

Bu 301 sözün konusu hayat, sanat, evren, doğa, din, bilim ve bunlara benzer, insana dair olan her şey. Her söz, çocukluğundan beri yaratıcı ve üretken bir müzik yaşamı içerisinde olan Arto Tunçboyacıyan’ın tecrübe ve gözlemlerine dayanıyor.

Bunları okurken sınırları, kalıpları, önyargıları olmayan bir düşünme biçimiyle karşılaşacaksınız. Hayata çıplak gözle bakma, yaşananları olduğu gibi, yani ‘neyse öyle...’ algılama beceriniz artacak.

Kısaca elinizdeki kitap size kendinizi anlama çabanızda, hislerinizi gözleme ve serbest düşünme yeteneği kazandıracaktır.”

Kitaptan

“Herkes her şeyi söyleyebilir-yazabilir. Ama her ses herkesi kandıramaz.”

“Sanatla yaratıcı şekilde uğraşırsan, ömür boyu arkadaşın olur ve hep genç kalırsın.”

“Yazılan veya üstünde çalışılan sesler birer fikir... Müzik hiçbir plan yapılmadan, bir veya birden fazla kişinin hislerini o anda icra etmesi.”

“Bir politikacının oğlu annesine sormuş: Babam neden iki gaz maskesi kullanıyor? İkiyüzlü de ondan.”

“Bedenler kiralık. Sen hayattaki sebebini yaşa.”

“Sanat özgürlüktür.”

“Bir matematik var biz yarattık, bir de balans. O doğanın içinde…”



Yazar Hakkında