Vedat Türkali hayatını kaybetti

Türkiye edebiyatının ustalarından Vedat Türkali, bu sabah 97 yaşında Yalova'da yaşamını yitirdi.

Türkiye edebiyatının ve Türkiye entelektüel dünyasının en önemli isimlerinden Vedat Türkali, bu sabah saat 06.00’da bir süredir tedavi gördüğü Yalova Devlet Hastanesi’nde yaşamanı yitirdi. 97 yaşındaki yazarın ölüm haberini kızı oyuncu Deniz Türkali Twitter hesabından duyurdu.

Vedat Türkali kimdir?

13 Mayıs 1919'da Samsun'da doğan Türkali, liseyi Samsun Lisesi'nde okuduktan sonra 1942’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl eşi Merih Pirhasan'la evlendi.

Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra 1951'de siyasi sebeple tutuklandı. 9 yıl ceza aldı. 7 yıl sonunda koşullu olarak serbest kaldı.

Rıfat Ilgaz ile Gar Yayınlarını kurdu. 1960'ta Dolandırıcılar Şahı ile senaristliğe başladı. 1965'te Karanlıkta Uyananlar filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Senaryo Ödülü'nü kazandı. Çok sayıda senaryo yazdı.

Bir Gün Tek Başına, Mavi Karanlık, Tek Kişilik Ölüm, Güven, Yeşilçam Dedikleri Türkiye, Kayıp Romanlar, Yalancı Tanıklar Kahvesi, Bitti Bitti Bitmedi, Güven gibi romanlara imza attı.

Vedat Türkali, Türkiye’nin siyasi tarihinde ve siyasi tartışmalarında önemli bir isimdi. Önce TKP üyesi olan Vedat Türkali, emek, demokrasi ve barış mücadelesine omuz vermeyi hep sürdürdü. 2002’de DEHAP'tan milletvekili adayı oldu fakat kazanamadı. Ama Türkiye’nin siyasi konularında fikirlerini sürekli yazdı ve açıkladı.

 

Kategoriler

Türkiye Gündem



Yazar Hakkında