"YPG Menbic'e yığınak yapıyor" iddiasına yalanlama

‘Fırat Kalkanı’ harekatı devam ederken, YPG’nin Menbic'e yığınak yaptığı öne sürüldü. Suriyeli Kürtler iddiayı reddetti.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ile Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) 'Fırat Kalkanı' harekâtı birinci haftasını geride bıraktı. 

Reuters haber ajansının bölgedeki güvenlik kaynaklarına dayandırdığı habere göre silah, ekipman ve personel taşıyan minibüslerle kamyonlar Suriye'nin kuzeyinde doğudan batıya doğru ilerledi.

Kaynaklar, YPG'nin Menbic'e takviye yaptığını düşündüklerini kaydetti.

'Takviyeyi YPG yapmadı'

Reuters'a konuşan Rojava Medya Bürosu Başkanı İbrahim İbrahim, Menbic ve Cerablus'ta yerel askeri meclislere takviye yapıldığını ancak takviyenin YPG tarafından yapılmadığını söyledi. "Takviyeler var ama YPG tarafından değil. Çünkü YPG Fırat'ın doğusunda" dedi.

TSK'nın desteğiyle Cerablus'u IŞİD'den alan Özgür Suriye Ordusu'na bağlı Sultan Murat Tugayı lideri Ahmed Osman bir sonraki hedeflerinin Menbic olduğunu söylemişti.

Haftasonu da TSK'ya ait savaş uçakları Cerablus ve Menbic arasında YPG mevzilerini vurdu.

“35 sivil öldürüldü” iddiası 

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verdiği bilgiye göre, Cerablus’un güneyinde yer alan, YPG kontrolündeki Cubel Kusa ve el Amerne köyleri Türkiye'nin desteklediği ÖSO tarafından alındı; Cubel Kusa'da 20, el Amerne'de 15 sivil hayatını kaybetti; onlarca kişi yaralandı. 

TSK ise sivil ölümleri iddialarını reddetti. TSK’nın açıklamasına göre, Cerablus'un güneyinde Menbic yakınlarında YPG'nin cephanelikleri ve mevzileri vuruldu, 25 Kürt militanı öldürüldü. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem