Şınorhk Badriark’ın ruhu Kınalı Kampı’ndaydı

Türkiye Ermenilerinin 82. patriği müteveffa Şınorhk Kalustyan'ın 25. ölüm yıldönümü etkinlikleri kapsamında Gazturman Gayan’da Şınorhk Badriark’ın hayatını konu alan bir tiyatro gösterisi yapıldı

Türkiye Ermenilerinin 82. patriği müteveffa Şınorhk Kalustyan, ölümünün 25. yılında anılmaya devam ediyor. Bu yıl kuruluşunun 50. yılını kutlayan Gazturman Gayan’da (Kınalıada Kampı) 50. yıl etkinlikleri çerçevesinde, kampın kurucularından olan Şınorhk Badriark’ın hayatını konu alan bir tiyatro gösterisi yapıldı. En uzun süre tahtta kalan İstanbul Ermeni patriği olan Kalustyan, 29 yıllık görev süresi boyunca Ermeni toplumunun çok sevdiği bir lider oldu. 

22 Ağustos Pazartesi akşamı düzenlenen etkinliğe Başepiskopos Aram Ateşyan, Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi Din Görevlisi Rahip Harutyun Damatyan, Kıdemli Peder Krikor Damatyan, Gazturman Gayan Yönetim Kurulu üyeleri ve ada halkı katıldı. Açılış konuşmasını yapan Gazturman Gayan Müdürü Tamar Nergis, başta gösteriyi hazırlayan Aram Gostanyan olmak üzere, emeği geçen herkese ve geceye ilgi gösteren ada halkına teşekkür etti. Nersis, “Şınorhk Kalustyan’ın kamp için verdiği uğraşların meyvesini bugün çocuklarımız yiyor. Kampımızda onun ellerini halen omuzlarımızda hissediyoruz” dedi.

Ardından, Aram Gostanyan’ın yazıp yönettiği oyun sergilendi. Oyunda, Kalustyan’ın, küçük Arşak’tan Apeğa (Rahip) Şınorhk’a, Apeğa’lıktan Badriark’lığa uzanan hayat hikâyesi anlatıldı. Gazturman Gayanlı çocukların performansı ve Gostanyan, Kamp’ın Cambazyan Bahçesi’nin dolduran davetlilerden bol alkış aldı.

Onu anan kendi çocukları

Gecenin sonunda Bakırköy Karasun Mangants Çocuk Korosu Şefi Hrant Çizmeciyan’ın kamptaki çocuklardan oluşturduğu Şınorhkyan Çocuk Korosu, Ermenice şarkılar seslendirdi. Kapanışta konuşan Başepiskopos Aram Ateşyan, gösteriden çok etkilendiğini belirtti ve şunları söyledi: “Şınorhk Badriark’ın 25. ölüm yıldönümüyle ilgili üçüncü etkinlik bu. İnanıyorum ki Şınorhk Badriark’ın ruhu bu akşam buradaydı. Çok duygulandım, çünkü kendi çocukları burada onu andı, kendi çocukluğu buradaki çocuklarla yaşadı bu gece. Bugün Yozgat’ın İğdeli köyünden yola çıktı, buraya gelip bizi seyretti. Şınorhk Badriark fiziken burada olmasa da ruhu her zaman yanımızda. Çocuklar burada koşup eğlendiği sürece onun ruhu hep yanımızda olacak.

Mimar Sinan, Garabed Balyan, Gomidas Vartabed, Aram Haçaduryan ve Şınorhk Badriark gibi isimler her zaman yaşar, çünkü kendilerini hatırlatacak bir şeyler bıraktılar. Şınorhk Kalustyan, önderliği ve inancıyla büyük bir din adamıydı. Yazdığı kitaplar halen elimizde. Başrahip Tatul Anuşyan, Kıdemli Peder Krikor Damatyan ve Diakon Vağarşak Seropyan gibi değerli ve inançlı din adamlarımız sayesinde, bu kitaplar, üzerinde çalışılarak yeniden yayımlandı. Onlara sonsuz teşekkür ediyorum.

Aram Gostanyan’a ve öğrencilere, bize böyle bir gece yaşattıkları için teşekkür ederim.’’

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.