Beştepe'deki adli yıl açılışının nedeni israfı önlemekmiş

Türkiye'de yeni adli yılın açılış töreninin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılacak olması 'yargı bağımsızlığı' tartışmalarını alevlendirdi. CHP ve Barolar Birliği açılış törenine katılmayacağını açıklarken, Adalet Bakanı Bozdağ’a göre karar ‘şekilcilik’. Habertürk'te yer alan habere göreyse, Beştepe'nin seçilme nedenleri arasında 'israfı önlemek' var.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2014'teki adli yıl açılış töreninde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun konuşmasını 'siyaset yüklü' bulmasının ardından yürürlükten kaldırılan 'adli yıl açılış töreni' bu yıl 1 Eylül'de yeniden yapılacak. Fakat açılış töreninin Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak olması ‘yargı bağımsızlığı’ tartışmalarını alevlendirdi. 

‘Adli Yıl’ açılışının ilk önce bir otelin kongre salonunda düzenleneceği duyurulmuş, daha sonra törenin ‘Ak Saray’da yapılacağı açıklanmıştı.

Törenin 'yargı bağımsızlığı' ilkesini zedeleyeceğinden hareketle ana muhalefet partisi CHP ile Türkiye Barolar Birliği (TBB) törene katılmayacağını açıkladı. MHP lideri Devlet Bahçeli ise katılacağını açıkladı. 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yargıtay’ın ev sahibi olduğu adli yıl törenine katılmayacağını duyuran iki ismi ‘şekilcilik’le suçlamış, “ideolojik mahalle baskısına rağmen törene katılın" ifadelerini kullanmıştı. 

Adli yargının en üst organı Yargıtay'dan gelen "yargı bağımsızlığı şekil açısından değerlendirilmemeli, açılışın Cumhurbaşkanlığı'nda yapılmasında sakınca yok” açıklaması da tartışma yaratmıştı. 

Habertürk’ten Bülent Aydemir’in haberine göre, Cumhurbaşkanlığı, ‘Ak Saray’da yapılacağı için ‘Adli Yıl’ açılışına katılmayacağını açıklayan CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Feyzioğlu’nu ikna etmek için yeni bir girişimde bulundu.

Kılıçdaroğlu ve Feyzioğlu’na sıralanan gerekçeler arasında ‘birlik ve beraberliği devam ettirmek’, töreni daha güvenli ve konforlu bir yerde düzenlemek, kongre salonuna ödenecek kira bedelini ortadan kaldırarak ‘israf’ı önlemek gibi gerekçeler gösterildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ev sahibi değil, Yargıtay’ın konuğu olduğu iddia edilirken, Feyzioğlu’nun da katılması durumunda törende konuşmacı olacağı söylendi.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında