Gümrü katliamı: Avestisyan ailesi Rusya'ya karşı AİHM'e gidiyor

2015 yılında Gümrü’de Rus askeri Valery Permyakov tarafından öldürülen 7 kişilik Avestisyan ailesinin akrabaları, AİHM’de Rusya’ya karşı dava açıyor. Rusya, Permyakov’a 10 sene hapis cezası vermişti.

2015 yılında, Gümrü’de bulunan Rusya askeri üssünden kaçarak biri 2 yaşında bebek 7 kişilik Avestisyan ailesini öldüren Valery Permyakov’un Ermenistan Mahkemesi’nde devam eden davası geçtiğimiz günlerde sonuçlanmış, Permyakov müebbet hapis cezası almıştı. 

Ermenistan ve Rusya arasında politik krize neden olan yargılama sürecinde asker Rusya askeri yasalarına göre de yargılanmış ve Permyakov ordudan firar ve yasadışı silah bulundurmak suçlarından 10 sene ceza almıştı. 

Avestisyan ailesinin hayatta kalan üyeleri, katliamda Rusya’nın sorumluluğu olduğu gerekçesiyle Ermenistan Mahkemesi’nde Rusya’ya karşı 450 bin euro’luk bir manecvi tazminat davası açtı fakat bu dava mahkeme tarafından reddedildi.  

Avetisyan ailesinden Andranik ve Narine Poghosyan, ‘yaşam hakkı’ ve ‘etkili başvuru hakkı’nın ihlali gerekçesiyle AİHM’e başvurdu.

 

 

 



Yazar Hakkında