Ermenistan'ın Oscar adayı 'Deprem'

Bu sene 89.su düzenlenecek olan Akademi Ödülleri için ülkeler ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ adaylarını belirlemeye başladı. Ermenistan, 1988 Gümrü Depremi’ni anlatan Deprem (Zemletryasenie) filmini aday adayı olarak gösterdi.

1988’de Ermenistan’ın kuzeyinde yaşanan ve 25 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Spitak Depremi, diğer bilinen adıyla Gümrü depreminin hikayesi, Sarik Andreasyan’ın yönetmeliğinde filme dönüşmüştü. Moskova Menşeili ‘Mars Media’nın yapımcılığı üstlendiği ‘Deprem’ filmi, depremde arama kurtarma ekibinde yer alan Andrey Berezhnov ve Robert Melkonyan isimli iki genç adamın kişisel hikayeleri üzerinden Gümrü faciasına bakıyor.  

Ermenistan Ulusal Film Akademesi jüri üyeleri tarafından seçilen “Zemletryasenie”, ülkenin Oscar adayı olarak yarışacak. 

Öte yandan, Türkiye adayını henüz belirlemese de bazı ülkeler Yabancı Dilde En İyi Film dalı için gönderecekleri adayları açıklamaya başladı.

Almanya'nın bu yılki adayı 2016 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarışıp Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) ödülünü kazan ‘Toni Erdmann’ olacak.

Bosna-Hersek ise bu yılki adayı olarak Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülüne aday olan ‘Saraybosna'da Ölüm’ filmini seçti. Filmin 2002 yılında No Man's Land ile dalında ödülü kucaklayan yönetmeni Tanović 4. kez bu dalda Oscar için yarışacak. 

Belçika, Robin Pront imzalı gerilim-polisiye türü ‘The Ardennes’ filmi ile yarışmaya dahil olurken, Avustralya ‘Tanna’ filmiyle katılacak. 

Hırvatistan'ın seçimi Zrinko Ogresta imzalı ‘On the Other Side’ olurken, Küba ise ‘The Companion'ı seçti. Mısır Mohamed Diab imzalı ‘Clash’, Macaristan ‘Kills on Wheels’, Romanya ‘Sieranevada’, Suudi Arabistan ‘Barakah Meets Barakah’, Güney Kore ‘The Age of Shadows’ filmleriyle yarışacak. İsveç Hannes Holm imzalı ‘A Man Called Ove’, İsviçre ‘My Life as a Courgette’ ve Venezuela da ‘From Afar’ filmi ile festivalde yarışacak.

‘Yabancı Dilde En İyi Film’ ödülünü geçen sene, Holokost’a dair çarpıcı bir hikaye anlatan Macaristan yapımı, László Nemes imzalı “Saul'un Oğlu” kazanmıştı.



Yazar Hakkında