Rusya Ermenistanlı politikacıyı ülkeye sokmadı

Yerevan merkezli ‘Küreselleşme ve Bölgesel İşbirliği Analitik Merkezi’ Başkanı Stepan Grigoryan'ın Rusya'ya girişi engellendi. Moskova Şeremetevo Havaalanı'na giden Grigoryan'ın, Rusya'da istenmeyen uluslararası kuruluşlarla işbirliği yaptığı gerekçesiyle saatler boyunca havaalanından çıkmasına izin verilmedi, ardından sınır dışı edildi.

30 Ağustos'ta Küreselleşme ve Bölgesel İşbirliği Analitik Merkezi (KBİAM) başkanı, Ermenistan vatandaşı Stepan Grigoryan, Moskova'da bulunan babasının mezarını ziyaret etme amacıyla Moskova'ya gitti. Havaalanında güvenlik tarafından durdurulan Grigoryan, 2030 yılına kadar Rusya'ya giriş yasağının olduğunu öğrendi. 

Olayla ilgili Gümrü'deki “Asbarez” kulübü başkanı Levon Barseğyan'a gönderdiği mektupta Grigoryan, Rusya'da istenmeyen uluslararası kuruluşlarla işbirliği yaptığı gerekçesiyle Rusya'ya giriş yapmasına izin verilmediğini belirterek, kendisinin 20 yıldır Rusya'da herhangi bir faaliyette bulunmadığını vurguladı.

Stepan Grigoryan'ın başkanlığı yaptığı  Küreselleşme ve Bölgesel İşbirliği Analitik Merkezi Avrupa Birliği'nde faaliyet gösteren birçok kuruluşla farklı projeler kapsamında çalışıyor. Grigoryan'a göre Rusya'ya girişinin engellenmesi ve 2030 yılına kadar giriş yasağının Rusya'nın politik kararıdır. Rusya'nın Ermenistan'da faaliyet gösteren bağımsız Sivil toplum kuruluşlarına baskı uygulamak istediğini dile getiren Grigoryan, Şeremetyevo havaalanında tutulduğu süreç boyunca telefonunun elinden alındığını da belirtti.

Ermenistan Rusya’dan açıklama talep etti

Stepan Grigoryan’ın sınıdışı edilmesiyle ilgili Rusya'nın Ermenistan Büyükelçisi Rusya hükümetinden açıklama talep etti. Rusya'dan olayla ilgili henüz resmi bir yapılmış değil.  

Stepan Grigoryan 1995-2000 yılları arasında Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'nda görev almış, Rusya'da Ermenistan Büyükelçiliği'nde çalışmıştı.

Ermenistan kamuoyunda Grigoryan dışında Rusya'da istenmeyenler listesinde başka Ermenistan vatandaşlarının bulunup bulunmadığı tartışılıyor.

Bugün Ermenistan’da bir basın açıklaması yapan Stepan Grigoryan, “2030 yılına kadar yasak koymak sadece bana karşı değil toplumumuza karşı açık baskının göstergesidir” ifadelerini kullandı.

Kategoriler

Güncel Ermenistan



Yazar Hakkında