Emniyet'ten 'gizli' talimat iddiası: Gözaltı birimlerini uygun hale getirin

Sosyal medyada yer alan ve haber sitelerdinde paylaşılan bir belgeye göre Emniyet Genel Müdürlüğü, CPT'nin Türkiye ziyareti öncesi bağlı birimlerine 'gizli' ibareli bir talimat gönderdiği.

Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi'nin (CPT) Türkiye'deki cezaevlerinde ve gözaltı süreçlerinde son dönemlerde yaşanan hak ihlallerini incelemek amacıyla yapacağı ziyaret öncesi, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün "Gizli" ibareli talimat verdiği ortaya çıktı.

Sosyal medyada dolaşan belge haber sitelerinde yer aldı, ÇHD İstanbul şubesi tarafından da tiwtter'dan paylaşıldı. 


"Spontane ziyaretler olabilir, uygun hale getirin"

Emniyet Genel Müdürlüğü Mülkiye Başmüfettişi ve Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Vekili Ali Baştürk imzasıyla "Gizli" olarak gönderilen talimatta, CPT heyetinin spontane ziyaret gerçekleştirebileceği, bu yüzden de gözaltı yerlerinin uygun hale getirilmesi istendi. Talimat yazısında, darbe girişimi sonrasındaki operasyonlara ilişkin uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından açıklamalar ile uluslararası medya da çıkan haberler de hatırlatıldı.

Dışişleri Bakanlığı'nda toplantı 

25 Ağustos 2016'da Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleştirilen "Koordinasyon Toplantısı"nda CPT'nin 28 Ağustos-6 Eylül tarihleri arasından Türkiye'ye ziyarette bulunacağı ve bu ziyaretler sırasında Türkiye genelinde herhangi bir gözaltı merkezine spontane olarak ziyaretler gerçekleştirebileceği kaydedilmişti. Emniyet Genel Müdürlüğü de, bu ziyaret öncesi kötü muamele görüntülerinin heyete yansımaması için talimat verdiği ortaya çıktı.

Emniyet'in "Gizli" ibareli talimatı şöyle:

"Ülkemizde 15/07/2016 tarihinde gerçekleştirilen hain darbe girişimi sonrasında yürütülen soruşturmalarla ilgili olarak uluslar arası kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan açıklamalar ile yabancı medyada yer alan haberler konusunda yapılabilecek iş ve işlemlere ilişkin 01/08/2016 tarihinde Adalet Bakanlığında gerçekleştirilen koordinasyon toplantısında dile getirilen hususlar ilgi yazı ile bildirilmişti.

Bu defa, 25/08/2016 tarihinde Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirilen "Koordinasyon Toplantısı"nda Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi'nin 28/08-06/09/20116 tarihleri arasında Ülkemize bir ziyarette bulunacağı ve ziyaret esnasında ise Ülkemiz genelinde herhangi bir gözaltı merkezine spontane olarak ziyaretler gerçekleştirebileceği hususu belirtilmiştir.

Bu kapsamda gözaltı birimi olarak spor tesisleri vb. yerlerin mümkün olduğunca kullanılmamasına özen gösterilmesi, gözaltı iş ve işlemlerinde mevcut yasal ve uluslar arası standartlara göre hareket edilmesi ve bütün gözaltı birimlerini anılan ziyarete uygun hale getirecek düzenlemelerin ivedilikle yapılması hususunda gereğini rica ederim."



Yazar Hakkında