Toplumsal belleğin öncüsü bir işadamının ardından…

İnsanları meslekleri değil, o mesleklerde de dahil olmak üzere hayattaki duruşları anlatır. Alarko Holding’in kurucusu, işadamı İshak Alaton, böylesi duruşa sahip bir kişilikti. 
Küçük yaştan itibaren yokluk ve sıkıntılar içinden adım adım hayatının taşlarını ören Alaton, getir götür işlerinden kaynakçılığa varıncaya kadar farklı alanlarla sahada pişerek ticaret hayatına atıldı. Ömrü boyunca sadece ticari başarılarıyla değil, insan hakları ve demokrasiye olan duyarlılığıyla da öncü oldu. Sistematik bir devlet siyasetiyle toplumsal belleği unutma ve inkâr üzerinden şekillendirilmiş Türkiye toplumuna, ait olduğu gayrimüslim azınlığın tarihindeki acı dönemeçleri; 1942 Varlık Vergisi uygulaması ve 6-7 Eylül’ü hatırlattı. Nefret söylemini ifşa ederken ‘1915’in inkârının’ nasıl bir travma yarattığını açık mektupla duyurdu. 
Siyasete müdahil ve muhalif söylemiyle hep sıradışı bir işadamı portresi çizen İshak Alaton’un kaybından ötürü başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı diliyor, kendisini saygıyla anıyoruz. 
AGOS