Tarık Akan hayatını kaybetti

Oyuncu Tarık Akan, hayatını kaybetti.

66 yaşındaki Akan bir süredir akciğer kanseri tedavisi görüyordu. 111 film rol alan oyuncu, 1982'de Cannes'da 'En İyi Erkek Oyuncu' adayı olurken, 1985'te Berlin Film Festivali'nde 'Gümüş Ayı Mansiyon Ödülü'nü almıştı.

Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, Türk sinemasının usta oyuncusu Tarık Akan'ın vefatıyla ilgili bir açıklama yayımladı.

Vakıftan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Sanatçı olmanın dünyaya güzellikler sunmak olduğunu gösteren güzel insan, efsane filmlerin unutulmaz oyuncusu, 'Anne Kafamda Bit Var'ın yazarı, ülkesinin ve halkının barış, demokrasi, özgürlük mücadelesinin militanı, 'Ekmek, gül ve özgürlük günleri'nin yorulmaz savaşçısı, ülkesinin güzel yarınlarına kucak kucak emek taşıyan, Nazım Hikmet sevdasını, Nazım Hikmet Vakfı'nın kuruluşundan bugüne yönetim kurulunun her dönem en aktif üyesi olarak gösteren sevgili arkadaşımız Tarık Akan, 16 Eylül 2016 Cuma sabahı aramızdan ayrılmıştır. Işıklı anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Halkımızın başı sağ olsun."

Asıl adı Tahsin Tarık Üregül olan Tarık Akan, 13 Aralık 1949'da İstanbul'da doğdu. Babası subay olduğu için ilk okulu birden fazla ilde okudu. Orta ve liseyi Bakırköy'de bitirdi.

Yıldız Teknik Üniversitesi, Makine Yüksek Mühendisliği'nde okudu, ardından Gazetecilik Yüksek Okulu'na girdi ve mezun oldu.

Sinema oyunculuğuna başlamadan önce can kurtaranlık ve işportacılık yaptı.

1970 yılında Ses Dergisi'nin açtığı Sinema Artist Yarışması'nı kazanarak 1971'de “Solan Bir Yaprak Gibi” filmiyle kamera karşısına geçtiğinde Tarık Akan ismini aldı.

“Yeşiçam'ın cici çocu” olarak anılan Tarık Akan 1971-1975 arasında 37 filmde rol aldı.

Emel Sayın'la ‘‘Mavi Boncuk’’u, Hülya Koçyiğit'le ‘‘Sev Kardeşim’’i, Hale Soygazi ile ‘‘Gece Kuşu Zehra’’yı, ‘‘Hababam Sınıfı’’nı bu yıllarda çekti.

Daha sonra kariyerine toplumsal filmler ile devam etti. “Nehir”, ‘‘Maden’’, ‘‘Sürü’’, ‘‘Yol’’, ‘‘Kanal’’ gibi filmleri bu dönemde çekti.

Tarık Akan, 12 Eylül'de 12 yılla yargılandı, 2.5 ay hücre hapsi cezası aldı. Hayatının bu dönemini, 2002 yılında “Anne Kafamda Bit Var” kitabıyla kalem aldı.

1980'den sonra bir süre ticari taksi kiralayarak çalıştı.

1991 yılında daha önceleri kendisinin de okuduğu Taş Özel İlkokulu'nu yap-işlet-devret sistemi ile alarak Özel Taş Koleji'ni kuran Akan, Aziz Nesin'in ölmesinden sonra görevini devir alan oğlu Ali Nesin'den vakıf başkanlığını devir aldı. Nazım Hikmet Vakfı'nda Başkan Vekili olarak çalıştı, vakıf için beş belgesel çekti, altıncısı üzerine çalışmaları sürüyordu.

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema

Etiketler

Tarık Akan


Yazar Hakkında