Özgür Gündem'le dayanışma davaları başladı: İlk duruşmaya erteleme

Kapatılan özgür Gündem Gazetesi’yle dayanışma gösteren nöbetçi genel yayın yönetmenlerinin yargılanmasına bugün başlandı. İlk olarak Ayşe Düzkan ve Ragıp Duran’ın yargılandığı duruşma 15 Aralık’a ertelendi. 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dava dosyaları birleştirildi.

Kapatılan özgür Gündem Gazetesi’ne bir günlük ‘nöbetçi eş genel yayın yönetmenliği’ desteği verdiği için yargılanan gazetecilerin davası bugün başladı. İlk olarak Nöbetçi genel yayın yönetmenleri Ayşe Düzkan ve Ragıp Duran’ın yargılanacağı duruşma öncesi Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve DİSK Basın-İş'in de aralarında olduğu gazeteci meslek örgütleri adliye önünde açıklama yaptı. Eyleme, 10 Ekim Dayanışma Derneği, Barış Bloku, Biz Gazeteciyiz, SKM, Kaldıraç, Pazartesi, HDK Kadın Meclisi, Sanat ve Hayat dergisi, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, HDP İstanbul Eşbaşkanı Doğan Erbaş, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Devrimci Parti Genel Başkanı Ufuk Göllü'nün de aralarında olduğu çok sayıda kurum ve şahsiyet destek verdi.

13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada iki gazeteci de genel yayın yönetmenliği yaptıkları günlerde çıkan Özgür Gündem gazetesinde yer alan haber ve yazılardan dolayı "örgüt propagandası" yapmakla suçlanıyorlar.

Düzkan ve Duran ile birlikte, Özgür Gündem gazetesi 16 Ağustos günü kapatıldıktan sonra tutuklanan ve Silivri cezaevinde bulunan, gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya da yargılandı. 

Ruhi Su ve Musa Anter unutulmadı 

Çağlayan Adliyesi C Kapısı önünde duruşma öncesi bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada konuşanlar, bugün ölüm yıldönümleri olan Ruhi Su ve Musa Anter’i de andı. 

Açıklamada ilk olarak gazetenin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı için yargılanan Ayşe Düzkan konuştu. Düzkan, demokrasi ve basın özgürlüğünü istedikleri için yargılandıklarını dile getirdi. Ölüm yıldönümü dolaysıyla Musa Anter’i anarak konuşmasına devam eden Düzkan, Özgür Gündem gazetesinin yıllardır maruz kaldığı baskıları hatırlattı. Kadri Bağdu'nun da aralarında olduğu çok sayıda dağıtımcısı ve çalışanının öldürüldüğünü anımsatan Düzkan "Bu insanların sesini duyurmak, buna dikkat çekmek için buradayız" dedi. Düzkan, "Barış ve kardeşlik talepleri, bu ülkenin parçasıdır. Kürtler adil barış istiyor. Benim gibi İzmir kütüğüne kayıtlı olan bir Türk için de barış çok önemli ve gerekli. Çünkü barış olmadıkça, 20 yaşında olan çocuklar askere gidip ölmeye devam edecek" diye konuştu. Ana akım medyanın adeta savaş kışkırtıcılığı yaptığına dikkat çeken Düzkan, bunun uluslararası yasalarda suç olduğunu vurgulayarak, "İnanıyorum ki, savaş tacirleri bir gün yargılanacak ve hak ettikleri cezayı alacaklar" dedi. 

Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Uğur Güç, tutuklu bulunan ve yargılanan gazetecileri hatırlatarak, ‘gazeteciler yazdıklarından dolayı suçlanmamalı. Davaya konu olsa bile tutuklu yargılanmamalı’ ifadelerini kullandı.  

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, bugün 31. ölüm yıldönümü olan sanatçı Ruhi Su’yu anarak; “Bir ülkede iktidar türkülerden ve gerçeklerden korkuyorsa sonu gelmiştir” ifadelerini kullandı. 

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bir ülkede demokrasinin barometresinin basın özgürlüğü ve haber alma hakkı olduğunu belirtti; ‘ Özgür Gündem, kimsenin yazamadığını, Hacı Birlik’i, Hurşit Külter’i yazıyordu” dedi. Dün sosyal medyada yayınlanan, asker ve korucuların, yaralı bir kadın gerillaya yaptıkları işkence görüntülere değinen Tanrıkulu, “Dün bir vahşet görüntüsü izledim, bugün baktığımda hiçbir gazetede yoktu. Özgür Gündem kapatılmasaydı orada olacaktı’ ifadelerini kullandı.  

HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu da yargılanan Ayşe Düzkan ve Ragıp Duran’ın kadim arkadaşları olduğunu belirtere, Özgür Gündem’in ifade özgürlüğü konusunda bir turnusol kağıdı olduğunu söyledi.  

Basın açıklamasında son olarak Özgür Gündem Gazetesi Eski Genel Yayın Yönetmenleri Hüseyin Aykol konuştu. Aykol, Özgür Gündem’in 27 yıllık yayın hayatında karşılaştığı baskıları ve öldürülen gazetecileri hatırlattı; katledilen Musa Anter’i 24. ölüm yıldönümünde andı. Aykol şöyle devam etti; “sadace bir gün yayın yönetmenliği yapan bu arkadaşlarımıza peşi sıra davalar açıldı. Onlarla gurur duyuyoruz.” 

Şu ana kadar Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlenmiş 100 gazeteci ve aydından 20'si hakkında dava açıldı.

Kampanyaya destek verenlerden Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve gazeteci-yazar Ahmet Nesin tutuklanmış, bir süre cezaevinde tutulduktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.

Önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak isimlerse şöyle: Ertuğrul Mavioğlu, Celal Başlangıç, Fehim Işık, Yıldırım Türker, Ayşe Batumlu, İhsan Çaralan, Murat Çelikkan, Beyza Üstün, Celalettin Can, daha önce kısa süre tutuklanıp serbest bırakılan Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin. 

Özgür Gündem’in Yayın Danışma Kurulu üyesi yazar Aslı Erdoğan bir ayı aşkın süredir tutuklu bulunuyor. Yine dil bilimci Necmiye Alpay da, Özgür Gündem’in Yayın Danışma Kurulu’nda yer aldığı gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Öte yandan haklarında soruşturma açılan isimlerden bugüne kadar 9 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi.

Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenleri hakkında halen yeni soruşturmalar açılıyor.

Haklarında soruşturma açılıp savcılığa ifade vermeye çağrılan gazetecilerin isimleri ise şöyle: Özgür Gazeteciler Cemiyeti Eş Başkanları Nevin Erdemir ve Hakkı Boltan, Hasan Cemal, Aydın Engin, Şeyhmus Diken, Derya Okatan, Murat Uyurkulak, Said Sefaoğlu, Faruk Balıkçı, Tuğrul Eryılmaz, Mehmet Güç, Nadire Mater, Kumru Başer, Kemal Can, Necmiye Alpay, Jülide Kural, Deniz Türkali, Çilem Küçükkeleş, H. Hayri Şanlı, Veysi Altay.




Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.