Demirtaş: Vekilleri tutuklama hazırlığı başladı

HDP’li Demirtaş, ekim ayında HDP’nin bazı milletvekillerine yönelik zorla getirme ve tutuklama hazırlıkları başlatıldığını söyleyerek, “Özellikle İçişleri Bakanı’nın 22 ilin valisiyle olağanüstü bir güvenlik toplantısı yapması bu yönlüdür” ifadelerini kullandı.

Kuzey Irak ziyareti öncesi DİHA’ya konuşan Demirtaş, Öcalan’ın 11 Eylül’de kardeşiyle yaptığı görüşme ve HDP’li milletvekillerinin ifadeye çağrılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümetin bazı HDP’li milletvekillerine dönük tutuklama hazırlığında olduğunu belirterek, “Muhtemelen ekim ayı itibarıyla milletvekillerine dönük zorla getirme ve tutuklama operasyonları başlayacak. Tek bir arkadaşımız bu iradeye teslim olmayacaktır” dedi. 

“Hükümet kayyum atamalarıyla barış çağrısını itmiş oldu”

Öcalan’ın diyalog, müzakere masasının yeniden kurulmasından, şiddetsiz çözümden yana olduğunu ancak devlet ve hükümetin böyle bir isteğinin olmadığını belirten Demirtaş, devletin barış değil teslim alma politikası yürüttüğünü söyledi. Öcalan’ın kamuoyuna gönderdiği “devlet hazırsa 6 ayda çözeriz” mesajının ardından hükümetin sessiz kaldığını, hükümetle bir temasları da olmadığını ifade eden Demirtaş, “Hükümet, Sayın Öcalan’ın verdiği mesajı iyi biliyor. Bu bir çözüm mesajıdır. Görüşmenin olduğu gün kayyım atamalarını yaparak bir şekilde Sayın Öcalan’ın mesajlarına pratikte cevap vermiş ve barış çağrısını elinin tersiyle itmiş oldu” dedi.

Belediyelere atanan kayyımları tanımayacaklarını söyleyen Demirtaş, “Kayyım atamaları ile ilgili zaten kanun, hukuk ve uluslararası mevzuat ayaklar altına alınmış durumda. Bunun genişleyeceği anlaşılıyor. Mevcut durumda 24 DBP’li belediye ile yetinilmeyecek. Kendilerince irade kırma noktasında müdahale edebilecekleri her belediyeye bu şekilde müdahale etmek isteyeceklerdir” diye konuştu. 

Bazı milletvekillerine yönelik tutuklama hazırlığı olduğunu ifade eden Demirtaş, şunları söyledi:

“Özellikle İçişleri Bakanı’nın 22 ilin valisini olağanüstü bir şekilde çağırıp bir güvenlik toplantısı yapması, gün boyunca planlama yapması biraz bu yönlüdür. Muhtemelen ekim ayı itibarıyla milletvekillerine dönük de zorla getirme ve tutuklama operasyonları başlayacak. Buna karşı da sert güvenlik tedbirleri alınması konusunda da bir hazırlık olduğu anlaşılıyor. Demokratik siyaset yerelden genele kadar, kadından gençliğe kadar bütünlüklü bir savaş konsepti çerçevesinden ezilmeye çalışılıyor. Hükümetin hazırlığı budur. Bir görüşme ve müzakere hazırlığı değildir. Tek bir arkadaşımız bu iradeye teslim olmayacaktır. Hiçbir şekilde diz çöktüremeyecekler.” 

HDP heyeti Barzani'yle görüştü

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başkanlığındaki HDP heyeti, temaslarda bulunmak için Irak'ın Erbil kentine gitti. Heyet bugün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüştü. Erbil Havalimanı'nda açıklama yapan Demirtaş, bütün Kürtlerin ve Kürt hareketlerinin dünyaya ortak mesajının barış olduğunu söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş başkanlığındaki heyet, Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirdikleri temaslar kapsamında IKBY Başkanı Barzani ile bir araya geldi.

HDP'den yapılan yazılı açıklamada, Demirtaş başkanlığındaki heyetin, Erbil ile Süleymaniye kentlerini kapsayan Irak ziyareti kapsamında, IKBY Başkanı Barzani ile bir araya geldiği belirtildi.

Açıklamada ziyarete, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, Eş Genel Başkan Yardımcıları Fatma Kurtulan ve Nadir Yıldırım ile İstanbul Milletvekili Celal Doğan, Diyarbakır Milletvekilleri İmam Taşçıer ve Nimetullah Erdoğmuş, Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir ve Parti Meclisi Üyesi Abdullah Alagöz'ün de katıldığı kaydedildi.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında