‘Yeni Gerçeklikler’ üç gün boyunca Alt'ta

Alt sanat mekânı 23, 24 ve 25 Eylül tarihlerinde, kendisi kısa sürse de etkisi uzun süre devam edecek bir sergiye ev sahipliği yapıyor.

Moving Image-Çevreleyen (Immersive) Medya işbirliğiyle düzenlenen ‘Yeni Gerçeklikler’ sergisi, dünyanın farklı yerlerinden sanatçıların sanal gerçeklik (Virtual Reality) ve artırılmış gerçeklik (Augmented Reality) yöntemlerini kullanarak ürettikleri işlerden bir seçki sunuyor. İnsanların çevrelerini ve dünyayı algılama biçimi, bireyin kendi gerçekliğini seçme yetkisi gibi konuları sorgulamaya açan işler, sergi ziyaretçisinin aktif katılımını teşvik ediyor. Çalışmaları sergilenen sanatçılar, aynı zamanda bu yenilikçi sanat mecrasının da öncüleri arasında. 11 sanatçının yapıtları izleyiciyi bir yandan farklı dünyalarla tanıştırırken, diğer yandan gerçekliğin farkı boyutlarını keşfe çıkıyor. Gerçekliğin aslında ne olduğu ve ne anlama geldiği sorusu, gerçeğin manipülasyonunun yarattığı etik ikilemler, bu sergi vesilesiyle akılların bir köşesini meşgul ediyor.  

‘Yeni Gerçeklikler’, Alt sanat mekânı ve bomontiada avlusuna özel tasarlanmış artırılmış gerçeklik çalışmalarından, izleyicilerin vücut hareketlerine duyarlı sanal gerçeklik çalışmalarına varıncaya kadar geniş bir yelpazede işler barındırıyor. Sergide Claudia Hart, John Craig Freeman, Salvador Loza ile Gibrann Morgado, Christopher Manzione ile Seth Cluett, Will Pappenheimer ile Zachary Brady, Rachel Rossin, Jakob Kudsk Steensen ve Deniz Tortum’un yapıtları yer alıyor.

Alt’ta bu sergiyi düzenleyen New York merkezli Moving Image, Türkiyeli sanat izleyicisinin bir süredir tanıdığı bir oluşum. Murat Orozobekov ile Edward Winkleman, 2011’den beri Moving Image çatısı altında, video ve yeni medya sanatı sergileri ve sanat fuarları düzenliyor. 2014 ve 2015 yıllarında, İstanbul’da yapılan Artninternational fuarına paralel olarak Moving Image Sanat Fuarı’nı düzenleyen ikili, Artinternational’ın bu yıl iptal edilmesi sonrasında, Alt’taki yeni bir projeyle İstanbul’daki sanat izleticisinin karşısına çıkıyor.  

‘Yeni Gerçeklikler’ sergisi, bu Cuma ve Cumartesi 13.00-21.00, Pazar günü ise 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

 

Kategoriler

Kültür Sanat Sergi



Yazar Hakkında