Mehmet Ayhan: Emri kim verdi hatırlamıyorum

Dink cinayeti davasına öğlen arasından sona devam edildi. Trabzon Emniyet İstihbarat Şubesi polis memuru Mehmet Ayhan savunmasını tamamladı ve çapraz sorgusu yapıldı. Ayhan, Erhan Tuncel’in görevden çıkartılması emrini kimin verdiğini hatırlamadığını Yasin Hayal’le ilgili bir tespitleri olmadığını söyledi.

Dink cinayeti davası İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. 35 sanıklı davanın duruşmasına, tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek, tutuksuz sanılar Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler, Sabri Uzun, Mehmet Ayhan, Ercan Demir, Onur Karakaya, Faruk Sarı ve Erhan Tuncel katıldı. 

Duruşmaya, Ogün Samast, Yasin Hayal, Hamdi Egbatan, Osman Gülbel, Ali Poyraz, Şükrü Yıldız, Mehmet Ali Özkılınç SEGBİS aracılığıyla görüntülü ve sesli olarak katıldı. 

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Bahri Belen, Emel Ataktürk Sevimli, Sebu Aslangil, Ayşenur Demirkale, İnci İşbulur, Güray Dağ ve Hülya Deveci katıldı. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da duruşmayı izledi.

Mahkeme heyeti, Ayhan’ın sabahki duruşmada savunması bitince çapraz sorguya geçti. Erhan Tuncel’in yalan söylediği ve güvensiz bir eleman olduğuna ilişkin örnekler vermesi istendi. Ayhan, Erhan Tuncel’in haber vermeden şehir dışına çıktığını söyledi.  

Tuncel’in Jandarmayla irtibatı konusunda bilgisi olup olmadığı sorusuna Ayhan, “Telefon irtibatlarından görüyorduk. İnsani bir ilişkisi olduğunu söyledi” dedi. 

Erhan Tuncel’in neden bu kadar uzun süre görevden çıkartılmadığı sorusuna ise “İlişkiyi düzeltmeye çalıştık. Yardımcı İstihbarat Elemanı bulmak zordur” diye yanıtladı.

Mahkeme heyeti, “Tuncel’in çıkartılmasını kim istedi. İlk kim bunu söyledi?” diye sordu. Ayhan, “Tek bir kişi değil. Bir kişi öyle karar vermez. Yönerge var. Ortada bir sıkıntı yokken benim amirim bu adamla ilişkiyi kesin demez. Ben de bunu diyemem. Kim verdi emri hatırlamıyorum” diye cevap verdi. 

Mehmet Ayhan, Mahkeme heyetinin ardından Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu’nun sorularını yanıtladı.

Ayhan, MİT veya Jandarmayla bir istihbarat paylaşımı yapılıp yapılmadığından haberi olmadığını kendisinin ortak bir çalışması olmadığını söyledi. 

Hayal’le ilgili bir tespitimiz yok

Bakırcıoğlu, halen İstihbarat Daire Başkanı olan Engin Dinç’in daha önce verdiği ifadede Yasin Hayal’in 24 saat takip edildiğini söylediğini aktararak takip edilip edilmediğini sordu. Ayhan, Yasin Hayal’i 24 saat takip etmediklerini, aralıklara takip edildiğini söyledi. 

Ayhan, Yasin Hayal’i takip ettiklerinde, rapor edilecek bir şey olmadığı için rapor etmediklerini söyledi. 

Bakırcıoğlu Yasin Hayal’in telefon kullanmayı bıraktığı dönemi sordu. Ayhan, “Bizi Yasin Hayal’le ilgili bir tespitimiz olmadığı için şüphe yaratmadı” diye yanıt verdi.

Özel bir talimat gelmedi

Bakırcıoğlu, Yasin Hayal konusunda amirlerinden bir talimat alıp almadığını sordu. Ayhan, amirlerinden özel bir talimat almadığını söyledi. 

Bakırcıoğlu, Emniyet Genel Müdürlüğünden, Ermenilere dönük faaliyetlerle ilgili duyarlı olunması gerektiği konusunda gelen yazıyı ve sonrasında özel bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu. Ayhan, “Genelgeyi hatırlamıyorum ama biz Yasin Hayal’le ilgili çalışmalarımıza devam ediyorduk” dedi. 

Bakırcıoğlu, Erhan Tuncel’in Terörle Mücadele Şubesi çalışıp çalışmadığını sordu. Ayhan, “Bilgim yok” dedi.  

Bakırcıoğlu, Yasin Hayal’in, Zeynel Abdin Yavuz ve Ogün Samast’la sık sık görüşmeye başladığını, Hayal’in çalıştığı kafede buluştuklarını ve Hrnat Dink’i öldürmeyi planladıklarına dair tanık ifadelerini okuyarak, Ayhan’a bu buluşmalardan haberi olup olmadığını sordu. Ayhan, “Haberim yok” dedi. 

Mahkeme heyeti duruşmaya yarına kadar ara verdi. Mehmet Ayhan’ın sorgusuna yarın devam edilecek. 

Mehmet Ayhan savunmasına ne dedi?

Duruşmada Dink cinayeti döneminde Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi görevlisi Mehmet Ayhan savunma yaptı. Ayhan, Erhan Tuncel’in yardımcı istihbarat elemanı yapıldığı dönemde Trabzon’da çalışmadığını ve Tuncel’le yapılan görüşmelerin hepsine katılmadığını söyledi. 

FETÖ üyesi olduğu iddialarını reddeden Ayhan, Erhan Tuncel’in, Dink cinayeti tasarısına ilişkin olarak aldığı bütün bilgileri istihbarat raporlarına  aktardığını, başka bilgi vermediğini söyledi. Ayhan, Tuncel’in Yasin Hayal’in bu işten vazgeçtiğine dair bilgi verdiğini de aktardı. 

Cinayetten sonra Erhan Tuncel’le görüştüklerini söyleyen Ayhan, Tuncel’in kendilerine ‘Yasin Hayal’in bu işle ilgisi yok’ dediğini söyledi. 

Ayhan,  Tuncel’in yardımcı istihbarat elemanlığından çıkartıldıktan sonra görüşme yapılmaya devam edildiği iddiasına ilişkin olarak da şunları söyledi:

“Eğer eleman bilgi vermeye devam edecekse görüşme yapılabilir. Eleman hasmane tutum almaması için görüşmeler devam edebilir. Biz de kendisine elemanlıktan çıkartıldığını söylemedik ve görüşemeye devam ettik. Görüşmelere kendim karar vermedim. Üstlerimle beraber karar verdik.” 

Ayhan, Dink davası yargılamaları boyunca kayıp olan ve soruşturma sırasında ortaya çıkan 12 Eylül 2006 tarihli, polis memurlarının Erhan Tuncel’le buluştuğunu ortaya çıkartan istihbarat raporuna ilişkin olarak da konuştu.

“Bu sadece F3 buluşma raporudur. Görüşmede vardım. Tuncel bilgi vermediği için ayrıca bir F4 raporu hazırlamadık. F3 raporundaki F4 raporu vardır ibaresi yanlışlıkla orada kalmıştır”

Duruşmaya ara verildi. Öğleden sonra devam edecek olan duruşmada Ayhan’ın savunması devam edecek. 

Mülkiye müfettişlerinin yargılamanın durdurulması talebi reddediidi

Eski Mülkiye Müfettişi Şükrü Yıldız, mahkemede, soruşturulmasına izin verilen İçişleri Bakanlığı kararının Danıştay tarafından soruşturma izini verilmesi için yeterli incelemenin yapılmadığı gerekçesiyle bozulduğu yönündeki kararı sundu. Yıldız, Danıştay kararı gereği mahkemenin kendisiyle ilgili yargılamayı durdurması gerektiğini savundu. 

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi kararı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesinin, soruşturmada adı geçen kamu görevlileriyle ilgili olarak soruşturma izni olmaksızın yargılama yapılabileceği yönündeki kararlarını hatırlattı. Bakırcıoğlu, kovuşturmanın durdurulması yönündeki talebin reddedilmesini istedi. 

Mahkeme heyeti de söz konusu kararlara atıf yaparak, Şükrü Yıldız hakkında kovuşturmanın durdurulması yönündeki talebini reddetti. Mahkeme kararında Danıştay kararında adı geçen Mehmet Ali Özkılınç hakkında da kovuşturmanın durdurulmasına gerek olmadığı yönünde karar verdi. 

Kategoriler

Güncel Dink Davası



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.