Enerji Bakanı Albayrak'tan Metsamor çıkışı

Albayrak, Ermenistan'daki nükleer santralin Türkiye’nin sadece 16 kilometre uzağında yer aldığını, koruma yapılarından yoksun santralin bölge için endişe kaynağı olmaya devam ettiğini iddia etti. Ermenistan Enerji Bakanlığı'ndan Badalyan'sa alternatif olmadan santralin kapatılmasının söz konusu olmayacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi’nde düzenlenen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın Genel Kurulu’na katılan Enerji Bakanı Albayrak, kullanım tarihi geçen nükleer santrallerin ülkeye bir tehdit olduğunu belirterek, uluslararası denetim çağrısı yaptı.

Ermenistan’daki nükleer santralin 47 yıllık olduğunu ifade eden Albayrak, santralin deprem bölgesinde ve Türkiye’nin sadece 16 kilometre uzağında yer aldığını, koruma yapılarından yoksun santralin Türkiye ve Ermenistan’ın komşuları için endişe kaynağı olmaya devam ettiğini iddia etti.

Albayrak, “Metsamor Nükleer Santrali kapatılmalıdır. Bölge ve dünya, Çernobil kazasından sonra bir başka nükleer kazayı göze alamaz” diye konuştu.

10 sene daha çalışacak

Ermenistan Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Dairesi Başkanı Hayk Badalyan'sa, Metsamor Nükleer Santrali'ne yönelik yapılan eleştirilere yanıt vermek için bir baın açıklaması yaptı. Badalyan, santralin kullanım süresinin 10 sene daha uzatılacağını belirterek, "Henüz nükleer enerjinin alternatifini bulabilmiş değiliz, bu sebeple Metsamor'un kapatılması imkansız. Bütün uluslararası partnerlerimiz santralin kullanım süresinin 10 sene daha uzatılacağını ve gerekli güvenlik önlemlerinin tarafımızdan sağlandığının bilgisine sahip. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın belirlediği standartlara göre hareket ediyoruz. Tecrübelerimiz bu santralin 10 sene daha sorunsuz çalışabileceğini söylüyor" dedi.

Rusya'dan yeni reaktör

Rusya'da devlet tarafından işletilen enerji şirketi Rosatom’un genel müdürü Sergey Kiriyenko ile Ermenistan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yervand Zakarian arasında 2014 yılında imzalanan anlaşmayla Metsamor Nükleer Santrali'nin işletim süresi 2026 yılının Eylül ayına kadar devam edecek.

Rus şirketi, nükleer santralin genel tamir ve ekipman değişim işlerinden sorumlu olacak ve aynı zamanda bakım dokümanları ile personel yetiştirme işlerini de yürütecek.

Anlaşmaya göre santralin tamir ve bakım işlemlerinin giderleri için kredi Rusya tarafından sağlanıyor.

1 sene kapalı kaldı

Ermenistan’ın başkenti Yerevan’ın 32 kilometre batısında, Türkiye sınırına ise 16 kilometre uzakta olan santral, 1970 yılında inşa edilmişti. 1988 yılında bölgede meydana gelen ve 25 bin kişinin ölümüne neden olan Gümrü Depremi'nden bir yıl sonra santal güvenlik gerekçesiyle kapatılmıştı. 1995’te tekrar açılan santral o zamandan beri kesintisiz çalışıyor.

Santral, Ermenistan’ın elektrik ihtiyacının yüzde 40’a yakınını karşılıyor.

Ermenistan hükümeti, 2014 Mayıs ayında yeni bir reaktör inşa etmeyi planladıklarını duyurmuştu. Yeni nükleer reaktörün en az 5 milyar dolar inşa giderine sahip olacağı duyurulmuştu.

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında