Dink davası: Trabzon İstihbarat savunmaya devam edecek

Dink cinayetinde kamu görevlilerinin yargılandığı davaya ikinci gününde devam ediliyor. Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi polis memurlarından Mehmet Ayhan’ın çapraz sorgusu yapıldı.

Dink cinayeti davasına İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. 35 sanıklı davanın duruşmasına tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer, tutuksuz sanıklar Celalettin Cerrah, Sabri Uzun, Ercan Demir, Ahmet İlhan Güler, Onur Karakaya, Faruk Sarı ve Erhan Tuncel katıldı. 

Duruşmaya, Ogün Samast, Yasin Hayal, Hamdi Egbatan, Osman Gülbel, Ali Poyraz, Şükrü Yıldız, Mehmet Ali Özkılınç SEGBİS aracılığıyla görüntülü ve sesli olarak katıldı. 

Duruşmaya Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakrıcıoğlu, Sebu Aslangil, Emel Ataktürk Sevimli, İnci İşbulur ve Hülya Deveci katıldı. 

Önceki duruşmalarda, Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’in avukatları davadan çekilmişlerdi. Yılmazer ve Akyürek’e yeni avukatlar atandı. 

Dün savunmasını tamamlayan Trabzon Emniyeti İstihbarat Şubesi görevlisi polis memuru Mehmet Ayhan’ın çapraz sorgusuna devam edildi. 

‘34 telefon görüşmesinde ne konuştunuz?’

Mahkeme Başkanı, Erhan Tuncel’in yardımcı istihbarat elemanlığından çıkartılmasının ardından yapılan 34 telefon görüşmesini sordu. Mehmet Ayhan, “Havdan suda konuştuğumuz da oluyor” diye yanıt verdi. Mahkeme Başkanı, “Hadi 4-5 telefon görüşmesinin havadan sudan yaptınız. Senin yaptığın telefon görüşmeleri de var. Ne konuştunuz?” diye sorudu. Ayhan ise “Hatırlamıyorum” dedi. 

Tutuklu sanık Ali Fuat Yılmazer sanık Ayhan’a, İddianamede bahsedilen 11 no’lu F3 raporuna ait olması gereken F4 raporunun imha edilmesini sordu. Ayhan, görüşmede F4 raporu yazılmadığını söyledi. 

‘Evrak imha etmekten soruşturma açıldı mı?’

Ali Fuat Yılmazer,  “Bu, Engin Dinç’in savunması sırasında söyledikleriyle gündeme gelmiş bir iddia. Engin Dinç, yaptığı incelemede F4 raporunun olmadığını söylemiş. İmha edildiğini söylemiş. Eğer evrak imha edilmişse bu büyük suçtur. Engin Dinç, bulunduğu görev itibariyle Mehmet Ayhan’ı soruşturabilir ve görevden alabilir” diye konuştu. Yılmazer, Ayhan’a ”Evrak imha etmekten idari soruşturma geçirdiniz mi?” diye sordu. 

Mehmet Ayhan, “İddianame kabul edildikten İçişleri Bakanlığı Tefitiş Kurulu savunma istedi. Savunmamızı yaptık” dedi. 

Yılmazer bunun üzerine, “İstihbaratta evrak imha ettiği iddia edilen biri halen Trabzon İstihbarat Şubesinde çalışıyor” dedi.  

Yılmazer, İstihbarat Daire Başkanlığı C Şubesi’ne, Trabzon’dan yazılan yazıları sorarak Mehmet Ayhan’a “Yasin Hayal’in vazgeçtiğine inandınız mı, nasıl inandınız?” diye sordu. Mehmet Ayhan  yazıları kendisinin yazmadığını söyledi.    

Tuncel: Telefonlarıma neden cevap vermediniz? 

Ali Fuat Yılmazer, İstanbul Emniyet görevlilerinin 19 Ocak’ta cinayetten sonra İstihbarat Daire Başkanlığıyla iletişimi kestiklerini de söyledi.  

Tutuksuz sanıklardan Sabri Uzun da Mehmet Ayhan’a Erhan Tuncel’in elemanlıktan çıkartıldıktan sonra alarm durumuna geçilip geçilmediğini sordu. Mehmet Ayhan, “Benim bu durumla ilgim yok” dedi. 

Erhan Tuncel de duruşmada söz aldı. Tuncel, Mehmet Ayhan’a Yasin Hayal’in mermi aramaya başladığını ve bu bilgiyi vermek için Emniyet’i aradığını ancak kendisine cevap verilmediğini iddia etti.  

Ayhan, bu konuyla ilgili kayda değer hiç bir görüşme olmadığını söyledi. 

Ayhan’ın çapraz sorgusun tamamlandı. Mahkeme heyeti duruşmaya öğlen arası verdi. Öğlen arasının ardından Trabzon Emniyeti İstihbarat Şubesi görevlisi polis memuru Onur Karakaya savunmasını yapacak. 

Kategoriler

Güncel Dink Davası



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.